Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι περισσότερο μορφωμένες, παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία και ζουν περισσότερο, αλλά εκατομμύρια από αυτές παραμένουν αναλφάβητες και εργάζονται για πενιχρές ως μηδενικές αμοιβές, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που καταγράφει τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Παρά τα σημάδια προόδου, παραμένουν πολλά εμπόδια στο δρόμο των γυναικών για την επίτευξη ισότητας των φύλων σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση με τίτλο: «Οι Γυναίκες στον Κόσμο το 2015», που εξετάζει τα βήματα προόδου που επιτεύχθηκαν, έπειτα από τη σύνοδο-ορόσημο των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο το 1995.
«Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός γυναικών και κοριτσιών εξακολουθούν να πέφτουν θύματα διακρίσεων, να υφίστανται βία, να μην έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας και να αποκλείονται από θέσεις ηγεσίας και λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το προσδόκιμο όριο ζωής των γυναικών αυξήθηκε από τα 64 έτη στα 72 έτη και ο μέσος όρος που παντρεύονται παγκοσμίως οι γυναίκες αυξήθηκε κατά ένα χρόνο, στην ηλικία των 25 ετών, συγκριτικά με το 1995.
Οι θάνατοι των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη παρουσίασαν μείωση κατά 45% στο χρονικό διάστημα 1990 - 2013, όπως τόνισε ο Μπαν Κι Μουν, όμως οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί στην νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.
Ο εξαναγκασμός παιδιών – κάτω από την ηλικία 18 ετών - να συνάψουν γάμο έπεσε κατά 26% στα ανήλικα κορίτσια το 2010 από ποσοστό 31% που ήταν το 1995, αλλά παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα στον νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, τόνισε.
Παράλληλα, η γυναικεία συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκε, ξεπερνώντας την αντρική συμμετοχή σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες χώρες και στις μισές από τις χώρες του αναπτυσσομένου κόσμου.
Εντούτοις, σχεδόν τα 2/3 του συνόλου των 781 εκατομμυρίων αναλφάβητων ενηλίκων είναι γυναίκες, ένα ποσοστό που δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Επιπρόσθετα, περισσότερο από το 1/3 των γυναικών έχει πέσει θύμα βίας και περίπου τα 2/3 των θυμάτων σε περιστατικά βίας μεταξύ ζευγαριών ή σε υποθέσεις ενδοοικογενειακών ανθρωποκτονιών είναι γυναίκες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, μόνο οι μισές γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας ανήκουν στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, συγκριτικά με τα 3/4 του αντρικού πληθυσμού και οι γυναίκες συγκεντρώνονται σε εργασίες χαμηλών αμοιβών.
Παράλληλα περνούν συνήθως τρεις ώρες περισσότερες κάθε μέρα από όσο οι άνδρες σε απλήρωτες εργασίες, όπως σε δουλειές νοικοκυριών στις αναπτυσσόμενες χώρες και δύο ώρες παραπάνω συγκριτικά με τους άνδρες στις αναπτυγμένες χώρες.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν έχουμε προοδεύσει αρκετά», δήλωσε η Φραντζέσκα Γκρουμ, επικεφαλής της ειδικής στατιστικής υπηρεσίας του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, που συντάσσει τις εκθέσεις κάθε 5 χρόνια. «Προχωρούμε πολύ, πολύ αργά», τόνισε.
Η έκθεση δίνει έμφαση στη σημασία επίτευξης του στόχου που πρόσφατα υιοθέτησαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την επίτευξη ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών και των κοριτσιών έως το 2030, επισήμανε ο Μπαν Κι Μουν.
«Η αξία αυτής της έρευνας είναι να ανοίξει τα μάτια του κόσμου και να παραγάγει δεδομένα», δήλωσε η Μουσίμπι Κανιόρο, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Ταμείου για τις Γυναίκες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters