Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίχθηκε τελικά για την κυβέρνηση η ανεύρεση ισοδύναμων, προκειμένου να μην περάσει το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Την τελική απόφαση έλαβε σήμερα, στην κοινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και το Κυβερνητικό Συμβουλίο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), αφού πρώτα είχε «πέσει» στο τραπέζι σειρά προτάσεων κυρίως από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Τελικά η απόφαση για κλιμακωτό φόρο (13% στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, 6% για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών και πλήρη απαλλαγή από τον ΦΠΑ για παιδικούς σταθμούς, προνήπια και νήπια) εκτιμάται ότι «ικανοποιεί» όλες τις πλευρές εντός της κυβέρνησης αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Κι αυτό διότι από τη μία η απόφαση θεωρήθηκε και ήταν άδικη γιατί θα έπληττε το σύνολο της κοινωνίας, από την άλλη υπήρξαν στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ο αρμόδιος υπουργόςΝίκος Φίλης, τα οποία θεωρούσαν ότι από την αύξηση στον ΦΠΑ δεν έπρεπε να εξαιρεθούν τα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια.
Τα εν λόγω στελέχη θεωρούσαν λάθος να «επιβαρυνθούν» με ισοδύναμα ενδεχομένως και τα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ώστε να εξαιρεθούν από την αύξηση τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ οι λύσεις που προτάθηκαν άλλες ήταν μη κοστολογημένες και άλλες χαρακτηρίστηκαν «ανεδαφικές» και αμφιβόλου αποτελέσματος.
Η λύση που τελικά επιλέχθηκε «διαγράφει» μεν τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση -κάτι το οποίο είχε υποσχεθεί προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση, αφήνει δε δημοσιονομικό άνοιγμα το οποίο πρέπει να καλυφθεί εν όψει και της αξιολόγησης από το κουαρτέτο των δανειστών.