Αρχισε σήμερα στις 10 το πρωΐ, 12.00' ώρα Ελλάδος, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των «25» ηγετών της Ε.Ε., οι οποίοι συζητούν για το οικονομικό μέλλον της Ένωσης και την κοινωνική συνοχή, με βάση τις ιδέες που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την παγκοσμιοποίηση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που μετέχει στην σύνοδο έφθασε στο Λονδίνο χθες το απόγευμα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει σε όλες τις διαπραγματεύσεις ότι βασικό μέλημα πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή καθώς η έννοια της συνοχής αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ε.Ε.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρέπει να στηριχθούν όχι μόνον οι νέες χώρες αλλά και οι άλλες χώρες που βρίσκονται σε απόσταση από τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά της Ε.Ε. και το Δ' ΚΠΣ ο προεδρεύων της ΕΕ βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε επιστολή τους προς τους 25 ηγέτες τονίζει ότι «πιστεύω πως συμφωνία μπορεί και θα πρέπει να επιτευχθεί στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και θα κάνω κάθε προσπάθεια προσωπικά, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών επαφών με το καθένα από εσάς».
Η βρετανική προεδρία θα καταθέσει την πρόταση της μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου για το Δ' ΚΠΣ.
Πάντως παρά τις συζητήσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη παραμένουν οι διαφωνίες για την κατανομή των κονδυλίων, με τους Βρετανούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία και να μειωθούν τα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα.
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν επιθυμούν να ανοίξει νέα συζήτηση για τα αγροτικά, καθώς ισχύει η συμφωνία της ΚΑΠ έως το 2013.
Περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, έχουν συνάψει ένα άτυπο μέτωπο σε αυτή τη θέση.
Η Αθήνα θεωρεί λογικό να ανοίξει συζήτηση μετά το 2009, αλλά χωρίς να αναθεωρηθούν τα συμφωνηθέντα έως το 2013.
Ίσως μια συμβιβαστική πρόταση να αποτελεί η ιδέα για την «δημιουργία ενός Ταμείου αντιμετώπισης της παγκοσμιοποίησης» που προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Μπαρόζο.
Η άτυπη σύνοδος Κορυφής δεν θα καταλήξει σε επίσημα συμπεράσματα όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπλερ,ενώ στο γεύμα το μεσημέρι έχει προσκληθεί και Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων