«Η λύση που θα δοθεί (στο ζήτημα του Κοσόβου) πρέπει να προέλθει από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να μην είναι προϊόν επιβολής», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου έχουν προσδιοριστεί, σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδίως η απόφαση 1244, ενώ επισήμανε πως ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αξίες της ΕΕ και να συνεκτιμά τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Σερβίας.
Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των κριτηρίων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι του Κοσόβου να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα της περιοχής, όπως επίσης ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας –και ενώ ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε.- ο Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θεωρεί πως η φυσική θέση της Σερβίας είναι η Ε.Ε, και δεν σταματά να εργάζεται με γνώμονα την υλοποίηση αυτού του στόχου. Οι προσπάθειες του κ.Κοστούνιτσα, είπε ο κ. Καραμανλής, βλέπουμε να επιβραβεύονται, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς.
Από την πλευρά του ο κ.Κοστούνιτσα δήλωσε ότι βρήκε μεγάλη κατανόηση στις θέσεις του από τον έλληνα ομόλογό του, τονίζοντας ότι η επίλυση του θέματος του καθεστώτος του Κοσόβου θα πρέπει να εδράζεται στην εφαρμογή και το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων των Σέρβων, των Αλβανών και των άλλων μειονοτικών πληθυσμών, καθώς και στο σεβασμό που αφορά την κυριαρχία της περιοχής.
Όπως είπε ο σέρβος πρωθυπουργός, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακόμη και η συμφωνία του Ντέιτον, για να βρεθεί λύση, ενώ σημείωσε πως «δεν υπάρχει λύση που να μπορεί να επιβληθεί. Μέσα από ουσιαστικό διάλογο μπορεί να βρεθεί λύση και εκεί θα υπάρξουν συμβιβασμοί και αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των δύο πλευρών».
Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν επίσης θέματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και το ζήτημα της κρατικής ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου.
Ο κ.Καραμανλής σημείωσε πως με τον πρωθυπουργό της Σερβίας υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, η οποία αντανακλά και το εξαιρετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις.
Ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι περιμένει τη στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και λεπτά θέματα που έχουν τις ρίζες τους στο θέμα του Κοσόβου.
Επιπρόσθετα ο σέρβος πρωθυπουργός ζήτησε την αρωγή της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακατασκευή της μονής Χιλανδαρίου που πρόσφατα καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή ο κ.Κοστούνιτσα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.