FAZ: Υποσχέσεις και τρίτο μνημόνιο δεν συμβαδίζουν

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015 15:20
UPD:15:24
SOOC/Nikos Libertas

Όπως γράφει η FAZ, οι κύριες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού είναι πολύ πιο κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών από ό,τι παλαιότερα και περιλαμβάνουν: εγγύηση της οικονομικής σταθερότητας, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και προσέκλυση ξένων επενδύσεων.

A- A A+

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλεί από τη μία πλευρά το κοινοβούλιο να εγκρίνει μέτρα και μεταρρυθμίσεις και από την άλλη κάνει πλήθος παραχωρήσεις στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει η γερμανική FAZ.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε την γρήγορη εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Παρατηρητές από το στρατόπεδο των δανειστών υποστηρίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πλέον πιο ρεαλιστής και λογικός. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει πίσω από την πλάτη των πιστωτών υποσχέσεις που δεν συνάδουν με το τρίτο μνημόνιο, αλλά έχουν ως στόχο να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως γράφει η FAZ, οι κύριες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού είναι πολύ πιο κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών από ό,τι παλαιότερα και περιλαμβάνουν: εγγύηση της οικονομικής σταθερότητας, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και προσέκλυση ξένων επενδύσεων. Εκτός από τον βραχυπρόθεσμο στόχο της εκταμίευσης της επόμενης δόσης 2 δισ. ευρώ, μεσοπρόθεσμα ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ανοίξει ο διάλογος για ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους με μορφή της περαιτέρω μείωσης των τόκων και της επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος. Ας σημειωθεί ότι το ελληνικό χρέος και λόγω του τρίτο πακέτου στήριξης θα ανέλθει το 2016 στο 198% του ΑΕΠ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ωστόσο περιθώρια για μια αντιπαράθεση με τους δανειστές, διότι, αν δεν πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι τα τέλη του χρόνου, τότε από το 2016 θα κληθούν ενδεχομένως και οι καταθέτες να συμβάλουν στην εξυγίανση των τραπεζών. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει παρ’ όλα αυτά να παρεκκλίνει σε πολλές σημαντικές λεπτομέρειες από τα συμφωνηθέντα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε για παράδειγμα ότι θα ορίσει επικεφαλής για το νέο ταμείο στήριξης των τραπεζών, ενώ υποτίθεται ότι το ταμείο θα υπόκειται στη δικαιοδοσία των Ευρωπαίων δανειστών.

Ποιος θα αποφασίσει πως θα διατεθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια;

Αντιπαραθέσεις αναμένονται στο ζήτημα πως οι τράπεζες θα αντιμετωπίζουν εφεξής τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια. Στον προεκλογικό αγώνα ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι θα προστατέψει τους ιδιοκτήτες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων. Τώρα προτίθεται να τους εξασφαλίσει μικρές δόσεις και να εγγυηθεί ένα ελάχιστο ποσό διαβίωσης.

Στις παραχωρήσεις στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος ανήκει και η μη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης, οι οποίες όμως αφορούν κυρίως τη διατήρηση των διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στις οποίες τον πρώτο λόγο έχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Όμως, η κατάργηση των συμβάσεων αυτών μετά από πίεση των δανειστών οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στον περιορισμό του μισθολογικού κόστους.

Στα ζητούμενα της κυβέρνησης Τσίπρα ανήκει η διαχείριση ευρωπαϊκών επενδυτικών κονδυλίων με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κάνει κατά το δοκούν κοινωνική και πελατειακή πολιτική. Ο λόγος για 35 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, που προβλέπονται για την περίοδο 2014-2020.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή