Η απειλή επιβολής σκληρών ποινών σε βάρος ΜΜΕ και δημοσιογράφων, τέθηκε σήμερα με ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Η άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος δεν αποτελεί εκδήλωση τρομοκρατίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας όμως, πως «το ύψος των ποινών είναι ένα θέμα που δεν με αφήνει αδιάφορο. Το ζήτημα αυτό το έχω συζητήσει με τις επαγγελματικές Ενώσεις από παλιά και θεωρώ, όπως το έχω ήδη δηλώσει, πως είναι ένα θέμα προς συζήτηση».
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αλφα» ερωτηθείς αν στο θέμα του βασικού μετόχου υπήρξε ένας επώδυνος συμβιβασμός απάντησε πως όταν γίνεται μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση αναγκαστικά θα υπάρχουν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτό συνέβη.
«Η Ε.Ε. στα κείμενά της έλεγε ότι δεν αποδέχεται ουσιαστικά το άρθρο 14, παρ.9 του Συντάγματος, βάσει του οποίου έγινε ο νόμος για τον βασικό μέτοχο. Οταν, λοιπόν, είχαμε την ρητή ανακοίνωση της επιτροπής ότι δεν αποδέχεται τον νόμο 14, παρ. 9 και φθάνουμε σήμερα στην επιστολή με την οποία επιβεβαιώνει ότι αυτός είναι κοινός τόπος, και άρα ο νόμος είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Εχουμε μια υποχώρηση από την πλευρά της Ε.Ε.
Από την πλευρά τη δική μας έχουμε μια αλλαγή σε σχέση με το πώς ορίζεται πλέον το ασυμβίβαστο... Αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι μπορεί να είναι και στη μια και στην άλλη επιχείρηση, αλλά το ασυμβίβαστο αποδεικνύεται στη συνέχεια και κυρίως με την άσκηση αθέμιτης επιρροής. Εάν κάποιος ιδιοκτήτης ΜΜΕ έχει και μια εταιρεία ανάληψης δημοσίων συμβάσεων και ασκήσει αθέμιτη επιρροή από το ΜΜΕ, το χρησιμοποιήσει για να πάρει τη «δουλειά», αυτό αποδεικνυόμενο επισύρει ποινές για τον ιδιοκτήτη των ΜΜΕ που είναι παράλληλα και ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας».
Ερωτηθείς για την εκτίμηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ο νέος νόμος για το βασικό μέτοχο έχει ένα νομικό περίβλημα, αλλά στην ουσία το πνεύμα της συνταγματικής διάταξης ενταφιάζεται, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε:
«Το αντίθετο θα έλεγα. Ποιο ήταν το πνεύμα της διάταξης; Δεν ήθελε να χρησιμοποιεί κάποιος το ΜΜΕ για να επηρεάσει, να πάρει μια δουλειά στο δημόσιο. Από τη στιγμή που διασφαλίζεται αυτό και διασφαλίζεται διότι εφόσον αποδειχθεί ότι χρησιμοποίησε το μέσο ενημέρωσης για να πάρει μια δουλειά στο δημόσιο, τότε έχει πολύ αυστηρές ποινές. Το πνεύμα του Συντάγματος παραμένει αλώβητο. Ο κ. Παπανδρέου είπε κάτι άλλο χθες το οποίο εγώ θεωρώ πολύ πιο σημαντικό. Είπε να ξανασκεφτούμε το 14/9, δηλαδή να ξανασκεφθούμε το Σύνταγμα. Το ότι κάποια στιγμή θα γίνει Συνταγματική αναθεώρηση όταν επιτρέπουν οι συνθήκες... Είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρει αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς ταυτοχρόνως να προτείνει κάτι».
Και στο ερώτημα αν η κυβέρνηση μελετά σενάρια αναθεώρησης αυτής της διάταξης, ο εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση και είναι και πολύ νωρίς να συζητάμε για οποιοδήποτε άλλο άρθρο του Συντάγματος. Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ότι θα προχωρήσουμε σε Συνταγματική αναθεώρηση.
Σε άλλο ερώτημα αν είχε κάνει λάθος η κυβέρνηση με το πρωτο σχέδιο που είχε παρουσιάσει, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε: «Εμείς προχωρήσαμε με πολύ αυστηρό τρόπο στην υπόθεση του βασικού μετόχου... Ηταν πολύ αυστηρός ο νόμος, θεωρούμε ότι παραμένει πολύ αυστηρός σε ότι αφορά τις ποινές του και θεωρούμε ότι από την κατάσταση που μας κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ με ένα νόμο που είχε μπει στα συρτάρια, διότι προέβλεπε μια σειρά από παράθυρα, αυτό που έχουμε εμείς φέρει και ψηφίσαμε χθες στη Βουλή είναι μακράν καλύτερο».