Η εκλογή του μέχρι πρότινος «ανένδοτου αντιπάλου» της πολιτικής των περικοπών, Νίκου Βούτση, στην προεδρία της Βουλής και η ισχνή μεταρρυθμιστική βούληση της νέας κυβέρνησης βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.
«Ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής», είναι ο τίτλος ανάρτησης στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit, η οποία αναφέρει: «Ο πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τη θέση της αμφιλεγόμενης Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έγινε γνωστή λόγω της πλήρους απόρριψης ενός συμβιβασμού με τους διεθνείς πιστωτές. Στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν κατάφερε καν να επανεκλεγεί. Ο Βούτσης έλαβε 181 από τις 300 ψήφους. Έτσι σημείωσε σαφώς μικρότερη επιτυχία από την προκάτοχό του, η οποία τον Φεβρουάριο είχε λάβει 235 ψήφους. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, ψήφισαν υπέρ του Βούτση εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό του εταίρο (…), και αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Βούτσης «συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ για μεγάλο διάστημα ήταν ένας ανένδοτος αντίπαλος της πολιτικής των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες έπρεπε να δεσμευτεί η Ελλάδα σε αντάλλαγμα της βοήθειας δισεκατομμυρίων των διεθνών δανειστών. Ο 64χρονος πολιτικός μηχανικός ωστόσο στήριξε την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Αύγουστο, ο οποίος δεσμεύτηκε στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας σε αντάλλαγμα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια».
Η Zeit σημειώνει ότι σήμερα Δευτέρα ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μια διαδικασία που θα κορυφωθεί την Τετάρτη με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση. «Η νέα κυβέρνηση αριστερών και δεξιών δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της: πρέπει να προχωρήσει τάχιστα με τις ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιήσει εκτενείς μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. Μόνον έτσι μπορεί να ελπίζει στην περαιτέρω εφαρμογή ενός πακέτου βοήθειας που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι δανειστές τον Ιούλιο ύψους έως και 86 δισ. ευρώ», αναφέρει.
«Ο Τσίπρας δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο»
Στη μεταρρυθμιστική βούληση της νέας κυβέρνησης αναφέρεται εκτενές σχόλιο της γερμανικής Tagesspiegel. «(…) Στις φορολογικές αυξήσεις ο Τσίπρας επιδεικνύει θέρμη. Από τον Οκτώβριο, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν μαζικά. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς τα ταμεία είναι άδεια. (…) Τι νόημα έχουν όμως οι υψηλότεροι φόροι, όταν οι εφορίες δεν μπορούν να τους συγκεντρώσουν; Πού είναι η πολλάκις προαναγγελθείσα μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης; Ο Τσίπρας πιέζει για άμεση ελάφρυνση του χρέους για τη χώρα του. Εντούτοις, προκειμένου να αποδώσουν οι ελαφρύνσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα στη ρίζα του και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα πέσει και πάλι στην παγίδα του χρέους. Ο Τσίπρας γνωρίζει πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό: πριν από έναν χρόνο η Ε.Ε. υπολόγιζε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ. Μετά από επτά μήνες κακοδιαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 86 δισ. ευρώ».
«Το κλειδί για την επίλυση της χρόνιας οικονομικής κρίσης είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν την οικονομία της Ελλάδας πιο ανταγωνιστική και θα επαναφέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης. (…) Μέχρι στιγμής όμως ο Τσίπρας δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο. Ο πρώην κομμουνιστής φαίνεται να παραμένει εγκλωβισμένος στην ιδεολογία του περί ελεγχόμενης κρατικής οικονομίας», σημειώνει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό φαίνεται και από τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Ως παράδειγμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι υπουργός Ενέργειας έγινε ο «έμπιστός του Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδιωτικοποίηση στην αγορά ενέργειας και ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει από τη χώρα τον μεγαλύτερη ιδιώτη επενδυτή, μια καναδική εταιρεία εξόρυξη χρυσού».
«Η Ελλάδα και πάλι θέμα στις Βρυξέλλες»
Στο σημερινό Eurogroup αναφέρεται η Rheinische Post που υπογραμμίζει ότι «Η Ελλάδα και πάλι θέμα στις Βρυξέλλες». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «μετά τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας είναι και πάλι πρωθυπουργός - στις Βρυξέλλες κυριαρχεί μια σχετική ανακούφιση καθώς γνωρίζουν με ποιόν έχουν να κάνουν. Από την άλλη ασκούνται μεγάλες πιέσεις στον εύστροφο αριστερό πολιτικό προκειμένου να ανταποκριθεί στις εκτεταμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε το καλοκαίρι στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου στήριξης. Και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα Δευτέρα στο Λουξεμβούργο τα περαιτέρω βήματα».
Πηγή: Deutsche Welle