Tην Παρασκευή το Συμπόσιο των επτά «σοφών» στην κοσμολογία

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 14:47
UPD:16:25
EPA/NASA/ESA / HANDOUT
A- A A+

Του Κώστα Δεληγιάννη

Στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Hilton στις αίθουσες Τερψιχόρη θα βρεθούν αύριο Παρασκευή επτά από τους σημαντικότερους  φυσικούς και αστροφυσικούς στον κόσμο, παίρνοντας μέρος σε μία επιστημονική ημερίδα με θέμα τις σύγχρονες εξελίξεις στη μελέτη του σύμπαντος.

Η ημερίδα αποτελεί αναβίωση του Συμποσίου των 7 Σοφών της Αρχαιότητας που αναφέρεται από τον Πλούταρχο, ενώ στοχεύει να μεταφέρει στο κοινό τις πιο πρόσφατες απαντήσεις της επιστήμης σε προαιώνια ερωτήματα του ανθρώπου, όπως η γέννηση και η προέλευση του σύμπαντος, αλλά και το μέλλον του κόσμου.

Στο πάνελ θα φιλοξενηθούν μερικοί από τους πλέον καταξιωμένους ειδικούς στην κοσμολογία, τρεις μάλιστα από τους οποίους είναι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ. Οι ομιλίες τους θα πλαισιωθούν με την ενεργό συμμετοχή αριστούχων μαθητών και φοιτητών από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εκδήλωση έχει σχεδιασθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν και μη ειδικοί, όπως μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί ή άνθρωποι που το ευρύτερο κοινό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει και απευθείας αναμετάδοση μέσω ίντερνετ.

Αύριο το απόγευμα στις 20:30, οι επτά «σοφοί» θα βραβευτούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σε εκδήλωση στην Αίθουσα Τριάντη στο Megaron Plus, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε μία ανοικτή συζήτηση, με θέμα τον ρόλο της κοσμολογίας στη πορεία της ανθρωπότητας.

Το Σάββατο οι επιστήμονες θα μεταβούν στη, όπου το απόγευμα θα ξεναγηθούν στο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο του ξενοδοχείου Costa Navarino. Την επόμενη ημέρα, θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση στην Καλαμάτα για μαθητές, η οποία διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Για τη διοργάνωση του Συμποσίου, η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάσθηκε με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το ξενοδοχείο Costa Navarino. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά αναβίωσης του Συμποσίου στη σύγχρονη εποχή, αφού το 2007 είχε πραγματοποιηθεί το Συμπόσιο των 7 Σοφών στην Καρδιοχειρουργική.

Στόχος των διοργανωτών είναι να εξελιχθεί σε μόνιμο θεσμό, ο οποίος θα διεξάγεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη χώρας μας.

Σύντομα Βιογραφικά των 7 Σοφών στην Κοσμολογία:

1. Ο κ. James Watson Cronin είναι Αμερικανός πυρηνικός φυσικός και Ομότιμος Καθηγητής στα Τμήματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην Γαλαξιακή και Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και την Αστροφυσική, καθώς και στην Αστρονομία και Αστροφυσική Σωματιδίων και Υψηλής Ενέργειας. Του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1980.

2. Ο κ. George Petros Efstathiou, είναι Βρετανο-Κύπριος αστροφυσικός, μέλος της Βασιλικής Εταιρείας (Βρετανική Ακαδημία Επιστημών), είναι Καθηγητής Αστροφυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας (Kavli Institute for Cosmology) του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία για την έρευνά του, μεταξύ των οποίων το Maxwell Medal and Prize του Institute of Physics το 1990, ενώ ενδιαφέρεται ευρέως για τη θεωρητική και παρατηρησιακή κοσμολογία και έχει συμβάλει σε μελέτες μεγάλης κλίμακας με θέμα το Σύμπαν, το σχηματισμό των γαλαξιών, τη σκοτεινή ενέργεια και την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου.

3. Ο κ. David Gross είναι Καθηγητής (Chancellor’s Chair) Θεωρητικής Φυσικής και πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Είναι κεντρική φυσιογνωμία στη φυσική σωματιδίων και τη θεωρία των χορδών και από το 2004 κάτοχος το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Έχει επίσης συμβάλει σημαντικά στη θεωρία των Υπερχορδών, ένα νέο αναπτυσσόμενο εγχείρημα που φέρνει τη βαρύτητα στο κβαντικό πλαίσιο.

4. Ο κ. Eugene N. Parker είναι Αμερικανός ηλιακός αστροφυσικός, αναγνωρισμένος διεθνώς ως ο κατ'εξοχήν ειδικός στον ηλιακό άνεμο και στην επίδραση των μαγνητικών πεδίων στην ηλιόσφαιρα. Είναι  S. Chandrasekhar Distinguished Service Professor, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο Ινστιτούτο Enrico Fermi. 

5. Ο κ. George Fitzgerald Smoot III είναι Αμερικανός αστροφυσικός και κοσμολόγος. Είναι καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, και Senior Scientist στο Lawrence Berkeley National Laboratory. Από το 2010, είναι επίσης καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Paris Diderot στη Γαλλία. Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2006 για την εργασία του στον Κοσμικό Εξερευνητή Υποβάθρου (Cosmic Background Explorer).

6. Ο κ. Alexei Alexandrovich Starobinsky είναι Ρώσος αστροφυσικός και κοσμολόγος. Είναι Principal Research Scientist στο Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Κατά τη δεκαετία του 1970, ο κ. Starobinsky ασχολήθηκε με τη θεωρία της δημιουργίας σωματιδίων στο πρώιμο σύμπαν και της δημιουργίας σωματιδίων και ακτινοβολίας από τις περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες (1973), η οποία ήταν πρόδρομος της θεωρίας της ακτινοβολίας Hawking. Από το 1979 ασχολήθηκε με τη θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού.

7. Ο Gabriele Veneziano είναι Ιταλός θεωρητικός φυσικός, γνωστός ως επί το πλείστον για τη σημαντική συμβολή του στην κατανόηση της θεωρίας των χορδών. Θεωρείται από τους πρωτοπόρους της θεωρίας των χορδών. Διεξήγαγε τις περισσότερες από τις επιστημονικές του δραστηριότητες στο CERN, το μεγαλύτερο στον κόσμο εργαστήριο φυσικής σωματιδίων, το οποίο βρίσκεται στη Γενεύη και όπου είναι  ανώτατο στέλεχος. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται πρωτίστως στην κοσμολογία χορδών. Από το 2004, κατέχει την έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας στο College de France στο Παρίσι.

Προτεινόμενα για εσάς