Σειρά θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία και το κείμενο της αναθεωρημένης σχέσης.
Στην ετήσια έκθεση προόδου -150 σελίδων- που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για ενημέρωση, γίνεται μια καταγραφή των πεπραγμένων από την προηγούμενη ετήσια έκθεση του Νοεμβρίου 2004 μέχρι σήμερα, ενώ στο έγγραφο της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης- 20 σελίδων- τίθεται μια σειρά από βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την Αγκυρα, με το εν λόγω έγγραφο να αποτελεί ουσιαστικά τον «οδικό χάρτη» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε..
Aρση του τουρκικού casus belli
Για πρώτη φορά ενσωματώνεται σε κοινοτικό έγγραφο και συγκεκριμένα στο κείμενο της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, αναφορά στην ανάγκη άρσης του τουρκικού casus belli κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Αθήνα κάνει χρήση του δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών υδάτων.
Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παράγραφο «χαιρετίζεται η δήλωση τον Απρίλιο του 2005 του προέδρου του τουρκικού κοινοβουλίου για την άρση του casus belli, δήλωση που επαναλήφθηκε στη συνέχεια από τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ». Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, «έκτοτε δεν δόθηκε καμία συνέχεια από τουρκικής πλευράς».
Eιρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών - Χάγη
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις βραχυπρόθεσμες προϋποθέσεις του κειμένου της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης που καλείται να εκπληρώσει η Τουρκία, περιλαμβάνεται αναφορά στην ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών και ζητείται από την Τουρκία «να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση των όποιων συνοριακών διαφορών που εκκρεμούν, σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης -εάν αυτό είναι αναγκαίο- της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου».
Οικουμενικό Πατριαρχείο - Χάλκη
Στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τουρκίας περιλαμβάνεται επίσης η διασφάλιση των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με έμφαση να δίνεται στην προστασία των θρησκευτικών ιδρυμάτων και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Γίνεται επίσης αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας όπως θέματα εκπαίδευσης και περιουσιών για την ελληνική μειονότητα.
Αναγνώριση Kύπρου
Αναφορικά με την Κύπρο, στο έγγραφο έχουν περιληφθεί σημεία της αντιδήλωσης των «25» της 21ης Σεπτεμβρίου στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου 2004) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδικότερα, καλείται η Αγκυρα να προχωρήσει στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Σύνδεσης, ανοίγοντας μεταξύ άλλων τα λιμάνια της σε κυπριακά πλοία.
Στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τουρκίας συμπεριλαμβάνεται και η ομαλοποίηση των σχέσεων της με όλα τα κράτη μέλη και υπάρχει αναφορά στην ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Tέλος, όσον αφορά το Κυπριακό, η Τουρκία καλείται να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών με βάση και τις αρχές στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή ΑΠΕ