Να συνεργαστούν στην καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας, ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή, στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
«Διατύπωσα για μία ακόμη φορά τις πολύ σοβαρές μας ανησυχίες για το θέμα της αύξησης των απειλών στο θέμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο εναντίον (αμερικανικών) επιχειρήσεων και Αμερικανών πολιτών» δήλωσε ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Σι.
«Είπα ότι αυτό πρέπει να σταματήσει» τόνισε ο κ. Ομπάμα και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιδίδεται σε διαδικτυακή κατασκοπεία με εμπορικούς στόχους».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Σι υπογράμμισε ότι «η Κίνα αντιτίθεται και πολεμά με σθένος την κλοπή εμπορικών απόρρητων πληροφοριών και άλλων ειδών παραβιάσεων της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».
«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι οι δύο μας χώρες βρήκαν ένα πεδίο κατανόησης για να προχωρήσουν μπροστά. Συμφωνήσαμε προκειμένου ούτε η αμερικανική κυβέρνηση ούτε η κινεζική κυβέρνηση να μην διεξάγουν ούτε να υποστηρίζουν εν γνώσει τους τη διαδικτυακή κλοπή πνευματικών ιδιοκτησιών, ιδίως εμπορικών μυστικών» σημείωσε ο κ. Ομπάμα.
«Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι το εξής: οι δηλώσεις ακολουθούνται από τις πράξεις;» επισήμανε ο κ. Ομπάμα. «Θα παρακολουθούμε στενά προκειμένου να εκτιμήσουμε εάν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε.
Εάν η Κίνα δεν το κάνει, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις και άλλα μέτρα «για να καταδιώξουν τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου είτε εκ των υστέρων είτε μελλοντικά», απευθύνοντας προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να αποφευχθούν τέτοιου είδους εγκλήματα στο μέλλον.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters