Την ώρα που η Ινδία προετοιμάζεται να ανακοινώσει τις κλιματικές δεσμεύσεις της εν όψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι, ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος Πρακάς Τζαβαντεκάρ δήλωσε ότι μόνο ένας «ινδικός τρόπος ζωής» χωρίς τις υπερβολές της Δύσης μπορεί να σώσει τον κόσμο από τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ο Τζαβαντεκάρ πρόσθεσε πως η χώρα του όσο αναπτύσσεται και καταπολεμά τη φτώχεια θα αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες είναι ήδη οι τρίτες υψηλότερες παγκοσμίως, αλλά θα διατηρεί τις κατά κεφαλήν εκπομπές χαμηλότερα από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρις σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.
«Κάποια στιγμή ο κόσμος θα πρέπει να συζητήσει ορισμένα θέματα σχετικά με τον τρόπο ζωής της Δύσης, γιατί αυτός ο πλανήτης δεν είναι επαρκής για τη διατήρηση υπερβολών. Ο ινδικός τρόπος ζωής είναι βιώσιμος. Δεν πρόκειται για κάτι που προέκυψε λόγω της φτώχειας, αλλά γεννήθηκε μέσα από τις αξίες που πρεσβεύουμε», δήλωσε σε συνέντευξη του.
Εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο με αντικείμενο μία συμφωνία για την επιβράδυνση της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος, και τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η Ινδία είναι μία από τις λίγες μεγάλες οικονομίες που δεν έχουν δεσμευτεί ακόμα για το έτος κατά το οποίο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα σημειώσουν την ανώτατη τιμή τους προτού αρχίσουν να μειώνονται.
Ο Τζαβαντεκάρ δήλωσε ότι το έτος αυτό θα βρίσκεται στο μακρινό μέλλον, διότι η χώρα έχει ανάγκη την καταπολέμηση της φτώχειας και την παροχή πρόσβασης σε ενέργεια σε περισσότερους από 300 εκατομμύρια Ινδούς που εξακολουθούν να ζουν χωρίς αυτή.
Η κυβέρνηση της Ινδίας ζητά επίσης από τις πλούσιες δυτικές χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και να παρέχουν μεγαλύτερη τεχνολογική και κυρίως οικονομική υποστήριξη για την καταπολέμησή της.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προωθεί έντονα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά παράλληλα η Ινδία αυξάνει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, καθώς η χρήση αυτοκινήτων, αεροπλάνων και κλιματισμού εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα.
Ωστόσο οι κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι 2 τόνοι, χαμηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 5 τόνων. Αντίθετα η Κίνα αναμένεται να παράγει 14 τόνους CO2 κατά κεφαλήν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.