Συνάντηση Καραμανλή - Κοϊζούμι

«Τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών παρέχουν περιθώρια ευρύτερης συνεργασίας»
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 12:48
UPD:14:00

A- A A+

Με τον ιάπωνα ομόλογό του Χουνιχίρο Κοϊζούμι συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιαπωνία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ καρποφόρα και εποικοδομητική.

Όπως επισήμανε, η ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου, που έχει εντατικοποιηθεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ των δύο χωρών, συμβάλλει εξαιρετικά στην ανάπτυξη και προώθηση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο έλληνας Πρωθυπουργός, συζητήθηκαν οι δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των δύο χωρών στα διεθνή fora. «Προσωπικά πιστεύω ότι το γεγονός της από κοινού συμμετοχής των χωρών μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μας προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιγξη της συνεργασίας μας στο μέλλον», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε επίσης την ιδιαιτέρως θετική παρουσία της Ιαπωνίας στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου, όπως είπε, τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και των δύο χωρών παρέχουν περιθώρια ευρύτερης συνεργασίας.

Όσον αφορά τη διμερή οικονομική συνεργασία, οι δύο πρωθυπουργοί κατέληξαν ότι, αν και σημαντική, υπολείπεται αρκετά των δυνατοτήτων των δύο χωρών. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, ο όγκος του διμερούς εμπορίου παρουσιάζει σταθερή αύξηση κατά την τελευταία περίοδο, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. «Η σημασία που αποδίδουν οι ιάπωνες καταναλωτές στην υγιεινή διατροφή, διανοίγει μεγάλες προοπτικές για τη διάθεση στην Ιαπωνική αγορά ελληνικών αγροτικών προϊόντων (όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και τα φρούτα) που φημίζονται για την ποιότητά τους και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος για συνεργασία στον επενδυτικό τομέα. Η οικονομική συνεργασία εμφανίζει ευρύτερα περιθώρια ανάπτυξης, ιδιαιτέρως μάλιστα στους τομείς του τουρισμού, της αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών, της μεταφοράς υψηλής τεχνολογίας, λαμβάνοντας υπόψη και το πλαίσιο τακτικού διαλόγου ΕΕ-Ιαπωνίας«».

Τέλος, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, όπου, όπως σημείωσε, Ιαπωνία και Ελλάδα κατέχουν διεθνώς εξέχουσα θέση. «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε αυτόν τον τομέα και συνεργαζόμαστε στενά, όσον αφορά την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την καταπολέμηση της πειρατείας. Οι έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν σημαντικό μερίδιο στις θαλάσσιες μεταφορές προς και από την Ιαπωνία», δήλωσε.

Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση πως η επίσκεψή του στη «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» και η συνάντησή του με τον κ.Κοϊζούμι θα αποτελέσουν ορόσημο στην κοινή πορεία των δύο χωρών προς το μέλλον, ενώ ευχαριστησε για την εγκάρδια φιλοξενία.

Από την πλευρά του, ο ιάπωνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συμπαράστασή της ως συν-εισηγήτρια χώρα για την μεταρρύθμιση στα Ηνωμένα Εθνη και υπογράμμισε ότι κατά την συνάντηση εκτιμήθηκε η «εξέλιξη του κοινού σχεδίου δράσης που είχε συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια». Ο ιάπωνας πρωθυπουργός εξήρε επίσης, το ρόλο της Ελλάδος στα Βαλκάνια.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ο κ. Κοϊζούμι δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία στις μορφωτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή