Η Κροατία έκλεισε από το βράδυ της Πέμπτης επτά συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Στις επτά συνοριακές διαβάσεις απαγορεύθηκε πλήρως η κυκλοφορία.
Ανοιχτή παραμένει η διάβαση Μπαγιάκοβο και η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά, δήλωσε εκπρόσωπος της κροατική συνοριακής αστυνομίας, Νταμίρ Τσούλι.
Η κυκλοφορία απαγορεύθηκε στις διαβάσεις Τοβάρνικ, Ίλοκ, Ίλοκ 2, Πριντσίποβατς, Πριντσίποβατς 2, Μπάτινα και Έρνουτ.
Έως τις 8 το πρωί, στην επικράτεια της Κροατίας εισήλθαν από τη Σερβία 13.300 μετανάστες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Στον σιδηροδρομικό σταθμό στην κωμόπολη Τοβάρνικ, κοντά στα σύνορα Κροατίας - Σερβίας, τα ξημερώματα, ήταν συγκεντρωμένοι 2.000 μετανάστες.
Από το πρωί της Τετάρτης, όταν στην Κροατία εισήλθαν οι πρώτοι πρόσφυγες, μέχρι σήμερα, στην περιοχή του Τοβάρνικ, έφθασαν περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι.
Χαοτική χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη Μπέλι Μάναστιρ κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία και τη Σερβία το Επιτελείο Προστασίας και Διάσωσης της επαρχίας Όσιεκ - Μπαράνια και ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς και τον υπουργό Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς, σοβαρή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο επικεφαλής του Επιτελείου και επικεφαλής της επαρχίας, Βλάντιμιρ Σίσλιαγκιτς, τόνισε ότι στην περιοχή του Μπέλι Μάναστιρ προς το παρόν βρίσκονται περίπου 6.000 πρόσφυγες και ότι από την άλλη πλευρά των συνόρων στην πόλη Σόμπορ της Σερβίας περιμένουν περίπου 4.500 πρόσφυγες, με πρόθεση να εισέλθουν στην Κροατία.
Εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται στην πόλη Μπέλι Μανάστιρ, δύο χιλιόμετρα από την κροατική μεθόριο με την Ουγγαρία, άγνωστο με ποιο σκοπό ή κατεύθυνση.
Σύρος τόνισε στο πρακτορείο Reuters ότι θέλει να φθάσει στο Ζάγκρεμπ και στη συνέχεια να περάσει στη Σλοβενία, η οποία, όπως και η Ουγγαρία, αποτελεί μέρος της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν.