Στο θάνατο του νεαρού Βραζιλιάνου, Τσαρλς ντε Μενέζες από τα πυρά Βρετανών αστυνομικών που θεώρησαν ότι ήταν ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, αναφέρεται η Daily Telegraph. Σύμφωνα λοιπόν με αποκάλυψη της εφημερίδας, οι σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν έχουν απαγορευθεί στις διεθνείς συρράξεις, με πρόβλεψη των διεθνών συμβάσεων.
Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι ήταν η πρώτη φορά που αυτού του είδους οι σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν από τη βρετανική αστυνομία.
Οι συγκεκριμένες σφαίρες έχουν την ιδιότητα να εκρήγνυνται μετά την πρόσκρουση στο στόχο. Αυτό σημαίνει ότι προφυλάσσονται μεν περισσότερο όσοι βρίσκονται γύρω από το στόχο, η ισχύς όμως του πλήγματος για τον ίδιο είναι εξαιρετικά δριμύτερη.
Οι πρώτες παρόμοιες σφαίρες κατασκευάστηκαν από τους Βρετανούς στην Καλκούτα και απαγορεύθηκαν διεθνώς με τη Διακήρυξη της Χάγης το 1899.
Οι ειδικοί, ωστόσο, κρίνουν ότι η χρήση τους είναι ενδεδειγμένη σε περιπτώσεις όπως αυτές της επίθεσης εναντίον ενός τρομοκράτη που βρίσκεται ανάμεσα σε πλήθος ή των μυστικών αστυνομικών που έχουν τοποθετηθεί σε πτήσεις.
Σύμφωνα πάντα με την Τelegraph, ο βρετανικός νόμος δεν απαγορεύει τη χρήση τους από την αστυνομία, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη επιλογής των πυρομαχικών της, αν και το υπουργείο Εσωτερικών είχε πληροφορηθεί πριν από τρία χρόνια τη σκέψη επαναφοράς των σφαιρών.
Oπως τονίζει η εφημερίδα, η αποκάλυψη αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιπαραθέσεις σχετικά με την υπόθεση Μενέζες και την τακτική της βρετανικής αστυνομίας.
Εν τω μεταξύ, το βήμα του πρώτου καναλιού του BBC θα χρησιμοποιήσει το βράδυ της Τετάρτης ο διευθυντής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ, για να επιστήσει την προσοχή των Βρετανών πολιτικών στη «νέα φύση» των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα.
Με το θέμα αυτό επιλέγει να ασχοληθεί εκτενώς η Guardian, η οποία με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της αναφέρεται στην προειδοποίηση της αστυνομίας προς τους πολιτικούς ότι με τις αποφάσεις τους «τούς θέτουν σε αδιέξοδη κατάσταση». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σερ Ίαν Μπλερ θα τονίσει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο έχουν μεταβάλλει τη φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η αστυνομία.
Μιλώντας στην Guardian, o ανώτατος αστυνομικός αξιωματούχος της χώρας λέει ότι ο κίνδυνος συνεχών άκαρπων πολιτικών αντιπαραθέσεων, όπως η πρόσφατη για την πρόταση κράτησης υπόπτων χωρίς απαγγελία κατηγοριών επί 90 ημέρες, θα αυξάνεται, εφόσον «δεν αλλάξει ο τρόπος συζήτησης του τρόπου αστυνόμευσης». Ο σερ Ίαν ζητά να αποφασιστεί τι είδους αστυνομία θέλει η χώρα, προτείνοντας οι τακτικές της να περάσουν στη δημόσια σφαίρα συζήτησης.
Σε πρακτικό επίπεδο, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός αστυνομικός διευθυντής προτείνει τη σύσταση ειδικής εποπτικής επιτροπής στο Κοινοβούλιο, σταθερές ομάδες συζήτησης μεταξύ των πολιτών, μεγαλύτερη διοικητική συγκέντρωση των πολλών αστυνομικών σωμάτων στη Βρετανία, μεγαλύτερο ποσοστό προσλήψεων δυναμικού από τις εθνοτικές μειονότητες και δημιουργία αστυνομικών ομάδων σε συνοικιακό επίπεδο.
Αποχώρηση από το Ιράκ
Η Guardian, επικαλείται πληροφορίες που αναφέρουν ότι μετά τις εκλογές στο Ιράκ στις 15 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει «σημαντική αλλαγή» στον τρόπο προσέγγισης από τη βρετανική κυβέρνηση του θέματος της αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει μια σταδιακή αποχώρηση από τα μέσα του 2006.
«Με την ολοκλήρωση των πρώτων κανονικών εκλογών στο Ιράκ, οι κ.κ. Μπλερ και Μπους θα μπορέσουν να διακηρύξουν ότι έχουν πια εγκαθιδρύσει τη δημοκρατία στη χώρα, καθιστώντας ευκολότερο για τους υπουργούς τους να αρχίσουν να μιλάνε ανοιχτά για την απόσυρση των στρατευμάτων», σημειώνει η Guardian.
«Μπλερ, παραιτήσου τώρα»
Η Guardian, φιλοξενεί άρθρο του απερχόμενου ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ. Ο κ. Χάουαρντ αναφέρεται στη δήλωση που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στο πρωθυπουργικό αξίωμα, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας. Κατά τον κ. Χάουαρντ η δήλωση αυτή συνιστά περιφρόνηση των συνταγματικών προβλέψεων, καθώς αναιρεί το ζωτικό στοιχείο της υποχρέωσης λογοδοσίας ενός ηγέτη στο λαό.
«Ο κ. Μπλερ, με πρωτοφανή τρόπο, αφαιρεί το δικαίωμα των πολιτών να τον κρίνουν στο τέλος της θητείας του, αφήνοντας παράλληλα ουσιαστικά ακάλυπτους τους βουλευτές του. Αναπόφευκτα έχει απολέσει το κύρος του και αυτό φάνηκε με την κοινοβουλευτική ήττα επί του αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου, ενώ τα πράγματα θα καταστούν ακόμα πιο δύσκολα με φυσική συνέπεια να μην καταφέρει να υπηρετήσει το σύνολο της τρέχουσας θητείας του», καταλήγει ο κ. Χάουαρντ, ο οποίος στο σύντομο πρόλογο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί τώρα.
Το μέλλον του Internet
Η Independent ασχολείται εκτενώς ήδη από την πρώτη σελίδα της με την τριήμερη σύνοδο για την κοινωνία της πληροφορίας, που αρχίζει σήμερα στην Τυνησία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η σύνοδος θα καθορίζει το μέλλον του ίντερνετ, αναφερόμενη χαρακτηριστικά στους τομείς της ιδιοκτησίας και της λογοκρισίας.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, η Ιndependent, σημειώνει ότι οι ηγέτες του κόσμου θα συζητήσουν τους κανονισμούς λειτουργίας του διαδικτύου, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν μάχη για να διατηρήσουν τον έλεγχο του παγκόσμιου δικτύου, αυτού του «εμπορικού χρυσωρυχείου».
Oσον αφορά τη λογοκρισία, επισημαίνεται η αυξανόμενη τάση περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ από πολλές κυβερνήσεις του κόσμου, καθώς και το γεγονός ότι σε μια τέτοια σύνοδο δε θα πραγματοποιηθεί ούτε μία ομιλία περί ελευθερίας της έκφρασης.
Βασίλισσα και Εκκλησία
Ως κύριο θέμα της η Daily Telegraph, επιλέγει την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνόδου της Εκκλησίας της Αγγλίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η βασίλισσα εξήρε τη «μοναδική δύναμη» του χριστιανισμού, ο οποίος «μπορεί να καλύψει τη λαχτάρα πολλών ανθρώπων τη σύγχρονη εποχή για κάτι πλήρες νοήματος και αντοχής».
Κομισιόν και συγχωνεύσεις
Οι Financial Times αναφέρονται σε μια λανθάνουσα αντιπαράθεση μεταξύ των Βρυξελλών και των εθνικών κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ. Η αντιπαράθεση αυτή αναμένεται να προκύψει από την προτροπή της επιτρόπου αρμόδιας τον ανταγωνισμό, Νέλι Κρους, να ανατεθούν μεγαλύτερες αρμοδιότητες ελέγχου στην Κομισιόν σε περιπτώσεις συγχώνευσης δύο εταιρειών από την ίδια χώρα.
Η εισήγηση της Ολλανδής επιτρόπου αποτελεί πλήγμα στις κυβερνήσεις που προκρίνουν την πολιτική δημιουργίας «εθνικών πρωταθλητών», μεγάλων δηλαδή εταιρειών σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα.
Η «μαφία» στις βρετανικές τράπεζες
Τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Αρχής Οικονομικών Υπηρεσιών του Σίτι του Λονδίνου περί διείσδυσης μελών του οργανωμένου εγκλήματος στις βρετανικές τράπεζες, επιλέγουν ως βασικό τους θέμα οι Times. Ο Κάλαμ Μακ Κάρθι δήλωσε λοιπόν ότι «η μαφία του οργανωμένου εγκλήματος εξασφαλίζει σε μέλη της θέσεις εργασίας στη βιομηχανία παροχής οικονομικών υπηρεσιών της χώρας, με σκοπό την απόκτηση γνώσεων που θα συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι τραπεζικές απάτες διαφόρων επιτηδείων κοστίζουν σε κάθε πολίτη περί τις 230 στερλίνες το χρόνο (περίπου 340 ευρώ).
ΠΗΓΗ: BBC