Πεκίνο: Κατακόρυφη άνοδος της ρύπανσης της ατμόσφαιρας μετά από στρατιωτική παρέλαση

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 23:40
UPD:23:40
REUTERS/Andy Wong

Στρατιωτικά ελικόπτερα σχηματίζουν τον αριθμό "70" στην επέτειο των εορτασμών για την 70ή επέτειο του τέλους του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και της ήττας της Ιαπωνίας.

A- A A+

Η εθνική εορτή «Ημέρα της Νίκης» της Κίνας έλαβε χώρα στις 3 Σεπτεμβρίου, με τους κατοίκους του Πεκίνου να γιορτάζουν την 70ή επέτειο του τέλους του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και της ήττας της Ιαπωνίας με μία τεράστια στρατιωτική παρέλαση.

Η πρωτεύουσα της Κίνας είχε ιδανικές καιρικές συνθήκες την ημέρα των εορτασμών, ωστόσο, λιγότερο από 24 ώρες μετά τη λήξη των εκδηλώσεων, η κατάσταση γρήγορα άλλαξε. Σύμφωνα με ανεξάρτητες μετρήσεις της ποιότητας του αέρα, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξήθηκαν αισθητά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα βιώνει μια τέτοια απότομη και τεράστια αλλαγή στην ποιότητα του αέρα. Το 2014, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC), το Πεκίνο είχε πάλι καθαρό, γαλάζιο ουρανό. Όταν τελείωσε η σύνοδος κορυφής, η αιθαλομίχλη επέστρεψε.

Πριν τους εορτασμούς, η κυβέρνηση απαγόρευσε την κίνηση εκατομμυρίων αυτοκινήτων και έκλεισε ή περιόρισε τις δραστηριότητες σε χιλιάδες χαλυβουργεία, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και εργοστάσια στην πόλη και τις γύρω περιοχές. Ωστόσο, μετά την άρση των μέτρων ελέγχου της ρύπανσης, η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα.

Μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, ο δείκτης ποιότητας του αέρα του Πεκίνου ήταν ήδη 158, με το όριο ασφαλείας να είναι το 50, ενώ ορισμένα τμήματα της πόλης είχαν δείκτη ποιότητας 180. Αντίστοιχα, τα ιδιαίτερα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου 2,5 χιλιοστών (PM 2.5) είχαν σχεδόν την τριπλάσια τιμή από το όριο ασφαλείας.

«Όλα τα οχήματα επέστρεψαν, και η πόλη είναι τελείως μπλοκαρισμένη. Η ρύπανση είναι πάλι εδώ, και η θέα από τα υψηλά κτίρια είναι ιδιαιτέρως θολή», δήλωσε ο Λι Μινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Xiaomi.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή