Η βαριατρική επέμβαση μπορεί να είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 00:27
UPD:00:27
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Σύμφωνα με ερευνητές του King’s College του Λονδίνου και του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ρώμης, μια νέα μελέτη που έκαναν σε 60 παχύσαρκα άτομα με διαβήτη, ηλικίας 30 έως 60 ετών και με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 35, απέδειξε ότι η βαριατρική ή μεταβολική χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 ειδικά για τα παχύσαρκα άτομα.

Η επέμβαση προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2, επειδή μειώνει το πάχος του ασθενούς και επειδή βελτιώνει τον τρόπο που λειτουργεί το γαστρεντερικό σύστημά του.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Φραντσέσκο Ρουμπίνο, αυτού του είδους η χειρουργική επέμβαση έχει την ικανότητα να μειώνει την ανάγκη του οργανισμού για ινσουλίνη και για άλλα φάρμακα ενώ, όπως όλα δείχνουν είναι αποτελεσματική και λιγότερο κοστοβόρα θεραπευτική προσέγγιση.

Όπως αναφέρουν στη δημοσίευση της στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet», οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε ομάδες και σε κάθε ομάδα χρησιμοποιήθηκε διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία.

Έπειτα από 5 έτη οι ειδικοί αξιολόγησαν ποια ομάδα είχε τα καλύτερα αποτελέσματα και διαπίστωσαν ότι οι χειρουργημένοι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης ενώ χρειάστηκαν κα λιγότερα αντιδιαβητικά και καρδιαγγειακά φάρμακα ενώ, μόνο οι μισοί εξ αυτών που χειρουργήθηκαν παρουσίασαν μια μικρή υπογλυκαιμία. Σε γενικές  γραμμές όμως οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής και μπορούσαν να έχουν υπό πλήρη έλεγχο το σάκχαρό τους μόνο με σωστή δίαιτα και με χάπια μετφορμίνης, χωρίς την ανάγκη να πάρουν ινσουλίνη.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πως οι συμμετέχοντες δεν παρουσίασαν σημαντικές μακροπρόσθεσμες επιπλοκές λόγω της βαριατρικής επέμβασης όμως τόνισαν ότι όλοι οι ασθενείς, μετά μια βαριατρική επέμβαση πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν το σάκχαρό τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή