Αυστριακός ΥΠΕΞ: Η Ε.Ε. πρέπει να ανοίξει τα μάτια της

Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2015 14:13
UPD:14:51
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC

Η Αυστρία άρχισε σήμερα να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία, η οποία αποφάσισε να τους μεταφέρει με λεωφορεία προς τα αυστριακά σύνορα προκειμένου να δώσει ένα τέλος στην κατάσταση αυτή, κυρίως γύρω από τον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης.

A- A A+

«Να ανοίξει τα μάτια της» και να δει «το παζάρι που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη» κάλεσε σήμερα την Ε.Ε. ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας την ώρα που συνεχίζεται η μεταφορά με λεωφορεία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από την Ουγγαρία στην μεθόριό της με την Αυστρία.

«Μολονότι το πρόβλημα μπόρεσε να επιλυθεί με ανθρώπινο τρόπο χθες το βράδυ, θα πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας σε ό,τι αφορά το βαθμό στον οποίο γίνεται ένα παζάρι στην Ευρώπη αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσερχόμενος σε σύνοδο στο Λουξεμβούργο. «Ελπίζω ότι αυτό θα αφυπνίσει (τους Ευρωπαίους ηγέτες) καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», πρόσθεσε.

Η Αυστρία άρχισε σήμερα να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία, η οποία αποφάσισε να τους μεταφέρει με λεωφορεία προς τα αυστριακά σύνορα προκειμένου να δώσει ένα τέλος στην κατάσταση αυτή, κυρίως γύρω από τον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης.

EURONEWS

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι υπολογίζει πως θα ανέλθουν σε περίπου 10.000 οι πρόσφυγες που θα φτάσουν σήμερα στην αυστριακή μεθόριο με λεωφορεία από την Ουγγαρία. Ένα μέρος από τους πρόσφυγες αυτούς θα συνεχίσει το ταξίδι του προς την Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναπροωθεί τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες από τις οποίες εισήλθαν στην Ε.Ε., όπως προβλέπει η συνθήκη του Δουβλίνου.

Η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ξεκαθάρισε από την πλευρά της ότι η Αυστρία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να σταματήσει τις χιλιάδες προσφύγων να εισέρχονται στο έδαφός της από την Ουγγαρία, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στην υπόλοιπη Ευρώπη να μοιραστεί το βάρος της μαζικής εισροής ανθρώπων σε χώρες της ΕΕ.

Την ίδια ώρα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ε.Ε. και σε «ανεύθυνες» χώρες, σε μια σαφή αναφορά στην Γερμανία, την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επικρίνει ευθέως εδώ και ημέρες για την απόφασή της να δεχθεί άνευ όρων τους Σύρους πρόσφυγες.

«Αυτό που συνέβη στην Ουγγαρία κατά την διάρκεια της νύχτας που πέρασε είναι η συνέπεια, μάλλον η αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. και στη συνέχεια μιας σειράς από ανεύθυνες δηλώσεις ορισμένων ευρωπαίων πολιτικών ηγετών», υπογράμμισε ο Σιγιάρτο. «Όλος ο κόσμος άκουσε τις δηλώσεις (στην Γερμανία), σύμφωνα με τις οποίες θα γίνονται διαδικασίες για το άσυλο στη χώρα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από που περνούν οι μετανάστες. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί εσφαλμένα από τους μετανάστες και τους διακινητές και να προκαλέσει στη συνέχεια αυτού του είδους την κατάσταση», πρόσθεσε. 

Στο μεταξύ, η η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς επανέλαβε σήμερα ότι η υποδοχή 2.000 προσφύγων στη χώρα της αρκεί, αν λάβει κανείς υπόψη του τις δυνατότητες της χώρας της.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Sputnik

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή