Λευκός εφιάλτης

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 18:28

A- A A+

Αυτονόητα Τα όπλα σκοτώνουν, η γη γυρίζει, ο πάπας είναι καθολικός και ο λευκός φωσφόρος προκαλεί χημικά εγκαύματα, επειδή αυτοαναφλέγεται.

Ευνόητα O λευκός φωσφόρος δεν είναι χημικό όπλο, είναι εμπρηστικό όπλο. Ωστόσο η χρήση του απαγορεύεται -από το 3ο πρωτόκολο της Συνθήκης για τα Συμβατικά Οπλα του 1980- εναντίον πολιτών, ή στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν κοντά σε πληθυσμούς αμάχων. Το πρωτόκολλο έχουν υπογράψει 104 χώρες, όχι όμως και οι ΗΠΑ.

Δυσνόητα O λευκός φωσφόρος είναι ένα μοριακό στερεό με χημικό τύπο Ρ4, εύπλαστο, όπως το κερί. Τήκεται στους 44° C και βράζει στους 280° C. Είναι αδιάλυτος στο νερό, πολύ δραστικός, ενώνεται απευθείας στη συνηθισμένη θερμοκρασία με τα αλογόνα, με το θειάφι, αφού θερμανθεί, διαλύεται στο νιτρικό οξύ προς ορθοφωσφορικό οξύ, που είναι καυστικό.

Χαρακτηριστική ιδιότητά του είναι ο φωσφορισμός που εμφανίζεται κατά την οξείδωσή του στον αέρα και στη συνηθισμένη θερμοκρασία. Είναι επίσης ισχυρότατο δηλητήριο, ικανό να προκαλέσει θάνατο και σε μικρές ποσότητες http://en.wikipedia.org/wiki/White_phosphorus_incendiary .

Α(κατα)νόητα Αυτό το απαγορευμένο -για τους άλλους- όπλο χρησιμοποίησε ο αμερικανικός στρατός κατά τις επιχειρήσεις στη Φαλούτζα στα τέλη του 2004. Το επιβεβαίωσε ο αντισυνταγματάρχης Μπάρι Βίναμπλ ερωτηθείς από το BBC, κι ενώ είχε προκαλέσει σάλο ρεπορτάζ του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου Rai News 24 στις 8 Νοεμβρίου.

«Ο λευκός φώσφορος δεν είναι χημικό όπλο», υποστήριξε ο αντισυνταγματάρχης. «Τον χρησιμοποιούμε κατά προτεραιότητα για να φωτίσουμε στόχους ή για να εξουδετερώσουμε τα προπετάσματα καπνού», διευκρίνισε.

Ο βρετανικός στρατός χρησιμοποίησε επίσης λευκό φώσφορο στο Ιράκ, αποκλειστικά όμως για να δημιουργήσει προπετάσματα καπνού, ανακοίνωσε και η Ντάουνινγκ Στριτ.

Eνας βιολόγος από τη Φαλούτζα, ο Mοχάμεντ Tάρεκ, μιλάει στο ντοκιμαντέρ της RAI: Mια πύρινη βροχή έπεσε στην πόλη, ο κόσμος που χτυπήθηκε μ' αυτήν την πολύχρωμη ουσία άρχισε να καίγεται. Bρήκαμε ανθρώπους νεκρούς με περίεργες πληγές, τα σώματα καμένα αλλά τα ρούχα ανέπαφα».

«Mας είχαν πει να μην πλησιάζουμε στους στόχους μετά τον βομβαρδισμό», δηλώνει μπροστά στην κάμερα ο πρώην πεζοναύτης Tζεφ Iνγκλχάρτ. «Στη στρατιωτική αργκό αυτή η ουσία είναι γνωστή σαν Willy Pete. O φωσφόρος καίει τη σάρκα μέχρι το κόκκαλο... Εκρήγνυται και δημιουργεί σύννεφο. Kανένας σε ακτίνα 150 μέτρων δε γλιτώνει». Ο «Willy Pete» καυτηριάζει το τραύμα που προκαλεί και σφραγίζεται μέσα στο σώμα, όπου σταματά να καίγεται λόγω έλλειψης οξυγόνου. Οταν οι γιατροί προσπαθήσουν να ανοίξουν το τραύμα για να το καθαρίσουν, έρχεται και πάλι σε επαφή με το οξυγόνο και αναφλέγεται, τραυματίζοντας και τους γιατρούς. Οι μάσκες είναι άχρηστες. Μπορεί να κάψει το πλαστικό. Αν το αναπνεύσεις, λαιμός και πνεύμονες γεμίζουν φλύκταινες, φυσικό επακόλουθο η ασφυξία, ενώ συνεχίζεται το διαβρωτικό έργο του.

Γιατί αυτή η χρήση απαγορευμένων όπλων; Μία εκδοχή είναι για να αποφύγουν τις αιματηρές μάχες σπίτι με σπίτι, μία δεύτερη γιατί, καίτοι «βρώμικο» όπλο κάνει καθαρή δουλειά, και τα κτήρια διατηρούνται ανέπαφα, άρα γλιτώνουν την κατακραυγή για βομβαρδισμούς, που έχουν και «παράπλευρες απώλειες».

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή