Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Ο μυθικός Προμηθέας, ο απείθαρχος Τιτάνας που αμφισβήτησε την εξουσία του Δία, χαρίζοντας τη φωτιά στους ανθρώπους, και τιμωρήθηκε αμείλικτα για αυτό, παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του ηθοποιού Τάσου Νούσια, ο οποίος μας μιλά για την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης».
Τραγωδία με φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο, το ποιητικό αριστούργημα του Αισχύλου, που μιλά για την ελεύθερη βούληση και την αμφισβήτηση της εξουσίας, παρουσιάζεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, στη νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, για μία μοναδική παράσταση, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου.
Κραυγάζοντας, ως Προμηθέας, πως η αμφισβήτηση της εξουσίας είναι, πάντα, ένα ρήγμα, ένα άλμα, ένα δημιουργικό ξέσπασμα της ελεύθερης βούλησης, χωρίς τακτικούς ελιγμούς, χωρίς «στρατηγικούς» περιορισμούς, ο Τάσος Νούσιας μιλά για το έργο, τα βαθιά νοήματά του και για όσα θεωρεί αδιανόητα στο παρόν μας.
Τι διαδραματίζεται σε αυτήν την τραγωδία του Αισχύλου;
Ο Τιτάνας Προμηθέας βρίσκεται αιώνια καρφωμένος σε έναν βράχο, υποφέροντας ανείπωτα μαρτύρια, επειδή ακύρωσε τις επιταγές και τη δύναμη της νέας εξουσίας του Δία. Αντιστάθηκε σε αυτήν, κλέβοντας το πυρ από τους θεούς και μεταφέροντάς το στους ανθρώπους, έτσι ώστε να διασωθεί η ανθρωπότητα από τον αφανισμό, που είχε προγραμματίσει η νέα εξουσία για τον άνθρωπο. Λέει ο ίδιος: “δεν είχα προσωπικό συμφέρον από την ελπίδα ενός καλύτερου ανθρώπου”.
ZINOVIA-PHOTOGRAPHY.GR
Ποια θέματα διερευνώνται μέσα από την ιστορία του Προμηθέα;
“Βία και τρόμος και αδικία η εξουσία” λέει ο Προμηθέας σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του. Συνεπώς, τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα διακυβέρνησης και πώς αυτή εφαρμόζει θεμελιώδη ζητήματα ισονομίας, ισοπολιτείας και κώδικα αξιών. Πώς ο νέος εξουσιαστής επιβάλλει και πώς αντιλαμβάνεται - μέσω του κράτους και της βίας (ρόλοι που υπάρχουν μέσα στην τραγωδία του Αισχύλου και που δεν έχουν θεϊκή ή ανθρώπινη υπόσταση) - τον νόμο και την τιμωρία. Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό έργο με ανθρωποκεντρικό μήνυμα, αφού η αντίσταση, η αντιεξουσιαστική του θέση και η θυσία του Προμηθέα προασπίζει, από μεριάς του, πανανθρώπινες αξίες και μάχες για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ανθρωπότητα.
Σε τι εμμένει ο Προμηθέας, όσο αμείλικτα κι αν τον τιμωρεί ο Δίας; Και, ως σύμβολο αντίστασης, τι χρήσιμο - ιδιαίτερα για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε - έχει να μας πει;
Ο Προμηθέας, ως Τιτάνας της λογικής, της σκέψης και της σύνεσης, πάλεψε, για να αποτρέψει την τιτανομαχία και προσπάθησε να βρει μια λύση μέσω ενός δίκαιου λόγου, “γιατί το μέλλον δεν ανήκει ούτε στη δύναμη, ούτε στη βία, αλλά στα επιχειρήματα”, πράγμα που δεν κατέστη δυνατό, ούτε όταν είχαν την εξουσία οι Τιτάνες, αλλά ούτε κι όταν αυτή άλλαξε χέρια και περιήλθε στον Δία. “Ανήκει στις παθήσεις της εξουσίας να βλέπει παντού εχθρούς”. Συνεχίζει, λοιπόν, ο Προμηθέας να μάχεται για την κοινή λογική και το ιδεώδες ενός δίκαιου κόσμου, που αντιστέκεται στην επιβολή μιας αδίστακτης και άλογης εξουσίας.
Τι θεωρείτε αδιανόητο στο παρόν μας;
Πολλά πράγματα. Την αναλγησία του ανθρώπου απέναντι στον άνθρωπο. Τον μη σεβασμό. Τον άκρατο υλισμό και την αποθέωση του χρήματος.
Τι προσδοκάτε για το μέλλον μας;
Δεν προσδοκώ τίποτα. Παραμένω παρατηρητής αυτής της ανελέητης φύσης του ανθρώπου, βιώνοντας την εξέλιξή του εκ των έσω, μιας και ανήκω στη συνομοταξία του.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου, μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, κίνηση - καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού, σκηνικά - κοστούμια: Kenny MacLellan, μουσική: Lost Bodies, σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος, βοηθός σκηνοθέτις: Εριφύλη Στεφανίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη, βοηθοί σκηνογράφου: Σοφία Κατσουλιέρ - Άννα Σαπουνάκη, βοηθός ενδυματολόγου: Ανθούλα Μαμαλού, φωτογραφίες: Θωμάς Χρυσοχοΐδης, Κική Παπαδοπούλου, Ζηνοβία Λιάπη, team video: ΠΑΝΚ ΤΑΝΚ, παραγωγή: Μαροσούλης Δ. Θεόδωρος. Διανομή: Προμηθέας: Τάσος Νούσιας, Ήφαιστος, Ωκεανός: Γεράσιμος Γεννατάς, Κράτος, Ερμής: Δημήτρης Κουρούμπαλης Ιώ: Marlene Kaminski, Κορυφαίες χορού: Αικατερίνη Λούρα, Ίριδα Μάρα, χορός: Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Βιβή Μπουτάτη, Πηνελόπη Μωρούτ, Νατάσα Σαραντοπούλου. Στον χορό συμμετέχει όλος ο θίασος.
Πρόγραμμα περιοδείας
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αθήνα
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου: Κορυδαλλός, Δημοτικό Θέατρο «Θανάσης Βέγγος»
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου: Κηποθέατρο Παπάγου.
Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης.
Πληροφορίες
Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.