Μεταστροφή Μέρκελ για την ένταξη της Τουρκίας ελπίζει ο Γκιουλ

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 19:13
A- A A+

Την ελπίδα ότι η νέα καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της θητείας της θα αλλάξει τη γνώμη της σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο του ιδρύματος της αυτοκινητοβιομηχανίας ΒΜW (φετινό θέμα «Η Ταυτότητα της Ευρώπης).

Υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία που έχει η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. για την ειρήνη στην Ευρώπη και τον κόσμο, ο κ. Γκιουλ εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα-υπόσχεση ότι η Τουρκία μέσα σε πέντε έως δέκα χρόνια θα είναι «μία εντελώς διαφορετική χώρα».

Όπως είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ, τόσο η μελλοντική καγκελάριος της Γερμανίας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, τον διαβεβαίωσαν πως η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θέτει υπό αίρεση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε..

Ο κ. Γκιουλ ζήτησε την άρση των προκαταλήψεων έναντι της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η χώρα του θα κριθεί «εκ του αποτελέσματος στο τέλος της ενταξιακής διαδικασίας», ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Δημοψηφίσματα (για την ένταξη της Τουρκίας) δεν θα γίνουν μόνον σε ορισμένες χώρες που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε., δημοψήφισμα για την ένταξη θα γίνει και στην Τουρκία»

Νωρίτερα, το πρωί, ο κ. Γκιουλ συναντήθηκε αρχικά με την κ. Μέρκελ, στην οποία επέδωσε πρόσκληση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006.

Όπως εγινε γνωστό, η Αγγελα Μέρκελ απεδέχθη την πρόσκληση, ωστόσο υπήρξε «τυπική» ως προς το μείζον ζητούμενο, το θέμα δηλαδή της προοπτικής να καταστεί μελλοντικά η Τουρκία πλήρες μέλος της Ε.Ε., παραπέμποντας στο αντίστοιχο εδάφιο της Συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για την εξωτερική πολιτική.

Στο εδάφιο αυτό, χωρίς να αμφισβητείται η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με ανοικτό τέλος και χωρίς εγγυήσεις κατάληξης, ενώ επαναφέρεται ως προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή