Επέστρεψε στη Βουλή της ΠΓΔΜ η αντιπολίτευση

Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 10:35
UPD:11:11
EPA/GEORGI LICOVSKI
A- A A+

Στη Βουλή της ΠΓΔΜ επέστρεψε σήμερα, ύστερα από 15 μήνες αποχής, ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) τού Ζόραν Ζάεφ.

Η επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή αποτελεί μέρος της πολιτικής συμφωνίας των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (VMRO-DPMNE, SDSM, DUI, DPA ) σχετικά με την διευθέτηση ζητημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία επίλυσης της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Η αντιπολίτευση απείχε από τη Βουλή από τον Απρίλιο του 2014, καθώς δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν τότε, θεωρώντας το προϊόν νοθείας. Στο ενδιάμεσο ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διοργανώσει νέες εκλογές στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Απριλίου 2014, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξέλεξε 34 βουλευτές (από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ), εκ των οποίων τρεις διαφώνησαν από την αρχή με την απόφαση για μποϋκοτάζ της Βουλής και συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου. Οι τρεις αυτοί βουλευτές διεγράφησαν από τις τάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ είναι ο βασικός αντίπαλος του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006. Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, παρά τη φθορά που έχει υποστεί από το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών, συνεχίζει, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, να υπερτερεί και μάλιστα με σημαντική διαφορά, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, στη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια, στις 15 Ιουλίου, με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, κατέληξαν σε συμφωνία η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στις 24 Απριλίου 2016.

Πηγή: ΑΜΠΕ
  
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή