Αυστραλία: Απουσία πολιτικής βούλησης για την επίτευξη κλιματικών στόχων

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 21:52
UPD:21:52
REUTERS/MICK TSIKAS

Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα σε εθνικό επίπεδο, η Αυστραλία όχι μόνο δε θα εκπληρώσει το στόχο του 2030, αλλά στην πραγματικότητα θα δει τις εκπομπές της να αυξάνονται ως το τέλος της επόμενης δεκαετίας .

A- A A+

Μια νέα εκτίμηση της διεθνούς δέσμευσης της Αυστραλίας για την κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει ότι η χώρα βρίσκεται πίσω από τα άλλα βιομηχανικά κράτη όσον αφορά την εκπλήρωση του στόχου του 2030 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Carbon Action Tracker, μια κοινή προσπάθεια τεσσάρων διεθνών περιβαλλοντικών ερευνητικών ομάδων για την εκτίμηση και σύγκριση της κλιματικής δράσης κάθε χώρας.

Η έκθεση αναφέρει ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα σε εθνικό επίπεδο, η Αυστραλία όχι μόνο δε θα εκπληρώσει το στόχο του 2030, αλλά στην πραγματικότητα θα δει τις εκπομπές της να αυξάνονται ως το τέλος της επόμενης δεκαετίας .

Νωρίτερα αυτό το μήνα η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τη μείωση των εκπομπών κατά 26 έως 28 τοις εκατό ως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, πριν από τη σημαντική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που θα λάβει χώρα στο Παρίσι αργότερα αυτό το έτος.

Η έκθεση αναφέρει όμως ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης να καταργήσει το νόμο περί τιμής του άνθρακα της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών, καθώς και να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστούν την εκπλήρωση του στόχου του 2030 ιδιαίτερα δύσκολη.

 «Η Αυστραλία έχει μείνει πίσω από όλα τα βιομηχανοποιημένα κράτη όσον αφορά τη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών για την αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη», αναφέρει η έκθεση, υπενθυμίζοντας τη διεθνή δέσμευση για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους δύο βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει πολιτικές για την επίτευξη του στόχου του 2030 μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο η έκθεση, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν ασαφείς εξαγγελίες, εκτιμά πως ως το 2030 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα έχουν αυξηθεί κατά 27 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή