Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2005 18:35
A- A A+

Ψηφίστηκε επί της αρχής του, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως σταθμό στον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Στόχος -όπως είπε- είναι η δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη του ελεύθερου ανταγωνισμού με κανόνες, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και η αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος, Δημήτρης Πιπεριάς, γι αυτό και -όπως τόνισε- υπερψηφίζει επί της αρχής του το νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις οι οποίες -όπως είπε- είναι φωτογραφικές και θα οδηγήσουν στην αποδιοργάνωση της ΔΕΗ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του υπουργού όσο και του υφυπουργού Ανάπτυξης, οι οποίοι κάλεσαν τον εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του και να μη ρίχνει πυροτεχνήματα.

Ο κ. Πιπεριάς απάντησε ότι θα δώσει τα στοιχεία κατά τη συζήτηση των άρθρων, ενώ ο κ. Σιούφας επεσήμανε ότι αν δεν θεμελιώσει τις κατηγορίες αυτές θα έχει σκληρή απάντηση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το αργότερο έως τις 20 Ιανουαρίου του 2006 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός που θα αποτελέσει το τελικό βήμα για τη δημιουργία ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης τόνισε ότι καθιερώνεται η ελευθερία επιλογής του προμηθευτή για όλους τους καταναλωτές από την 1η Ιουλίου του 2007 και παρέχεται η δυνατότητα κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού και απευθείας γραμμών από ιδιώτες επενδυτές. Εξάλλου, μέχρι τότε θα ιδρυθεί, όπως είπε ο κ. Σιούφας, και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης έκανε λόγο για νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στο μονοπωλιακό κεφάλαιο για να αναλώσει τομείς κερδοφόρους της ΔΕΗ, ενώ ο λαϊκός καταναλωτής θα πληρώσει τα χαράτσια.

Για μεθόδευση της κυβέρνησης ώστε να διαμελιστεί η ΔΕΗ έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο με ακροάσεις φορέων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή