Π. Χαϊκάλης: Δεν είμαι μέτοχος, ούτε ιδιοκτήτης της εταιρείας στην Κύπρο

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 18:30
UPD:20:52
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο κ. Χαϊκάλης σημείωσε ότι δεν υπήρχαν κίνητρα φοροαπαλλαγής και φοροδιαφυγής, ενώ όπως επανέλαβε, δεν υπάρχει κυπριακή offshore, αλλά μία «ευρωπαϊκή εταιρεία» στην οποία είχε κάνει σύμβαση σαν πελάτης.

A- A A+

Δεν είμαι μέτοχος, ούτε ιδιοκτήτης της εταιρείας στην Κύπρο, υπογράμμισε ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παύλος Χαϊκάλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Ο κ. Χαϊκάλης παρέθεσε στοιχεία και τόνισε ότι ουδέποτε είχε σχέση συμμετοχής σε οποιαδήποτε εξωχώρια εταιρεία.

Όπως εξήγησε, είχε «σχέση επ' αμοιβή ως πελάτης με κυπριακή εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα» ενώ διευκρίνισε ότι τα εισοδήματά του έχουν φορολογηθεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο κ. Χαϊκάλης σημείωσε ότι δεν υπήρχαν κίνητρα φοροαπαλλαγής και φοροδιαφυγής, ενώ όπως επανέλαβε, δεν υπάρχει κυπριακή offshore, αλλά μία «ευρωπαϊκή εταιρεία» στην οποία είχε κάνει σύμβαση σαν πελάτης.

«Δεν συμμετέχω ως μέτοχος, ούτε διευθυντής», επανέλαβε και σημείωσε ότι είχε υπογράψει συνεργασία με την εταιρεία για τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για δόλο πίσω από τις κατηγορίες, με σκοπό να πληγεί εκείνος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η κυβέρνηση.

Ο κ. Χαϊκάλης εξέφρασε τη θλίψη του «για το επίπεδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πολιτικός διάλογος στη χώρα», εγκαλώντας, χωρίς να κατονομάσει, ιστοσελίδες και blogs για σκόπιμη άγνοια και διαστρέβλωση καθώς, όπως κατ' αρχήν επισήμανε, «η έννοια της εξωχώριου (offshore) εταιρείας δεν υφίσταται στην περίπτωση της Κύπρου από το 2003 και εντεύθεν, αφ' ής στιγμής η χώρα κατέστη πλήρες μέλος της ΕΕ, οπότε πρέπει να γίνεται πλέον λόγος για ευρωπαϊκές εταιρείες».

Είπε ότι το 2008 σκέφθηκε να αξιοποιήσει το καλλιτεχνικό του κεφάλαιο και συνήψε στην Κύπρο με την εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων Metrofin, νόμιμη σύμβαση επ' αμοιβή, ως πελάτης της. «Λέω για να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή η εταιρεία λειτουργούσε ως ατζέντης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι το 2011, οπότε και λύθηκε η συνεργασία με την εταιρεία, «κόπηκε το τελευταίο τιμολόγιο», χωρίς ακόμα να έχει εισπράξει το αναλογούν ποσό.

Επιπλέον ανέφερε ότι εφόσον του ζητηθεί θα καταθέσει όλα τα στοιχεία στην Επιτροπή της Βουλής για το πόθεν έσχες.

Όπως εξήγησε, στην Ελλάδα ο κ. Χαϊκάλης έχει μια εταιρεία Ο.Ε. για θέματα παραγωγής καλλιτεχνικών εργασιών, ενώ τα πνευματικά του δικαιώματα διαχειρίζεται ο «Διόνυσος», ο μόνος φορέας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαϊκάλης τόνισε, επίσης, ότι ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, μετά τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα αυτό, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, έπραξε πάρα πολύ σωστά ζητώντας του να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς αποσαφήνιση του ζητήματος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατέληξε λέγοντας πως η κατάρτιση της λίστας υποψήφιων βουλευτών είναι πάντοτε θέμα του Π. Καμμένου.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή