Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

Φίμωτρο σε εφημερίδες
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2005 07:02
A- A A+

Η κυβερνητική απειλή για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση δημοσίευσης μνημονίου σχετικού με το Ιράκ ξεχωρίζει από την ποικίλη θεματογραφία των βρετανικών πρωτοσέλιδων.

«Νομικό φίμωτρο για την πολεμική προστριβή Μπους-Μπλερ» είναι ο κύριος τίτλος στην εφημερίδα Guardian.

«Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας απείλησε χθες το βράδυ [της Τρίτης] τις εφημερίδες ότι θα εφαρμόσει το Νόμο περί προστασίας εθνικών απορρήτων, εάν δημοσιεύσουν το περιεχόμενο εγγράφου, το οποίο όπως εικάζεται αναφέρεται στις διαφωνίες του Τόνι Μπλερ με τον Τζορτζ Μπους σχετικά με τη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, γράφει η Guardian.

Πρόκειται για ντοκουμέντο που διέρρευσε το οποίο φέρει τον Αμερικανό πρόεδρο να συζητά το 2004 με το Βρετανό πρωθυπουργό το ενδεχόμενο βομβαρδισμού του αραβόφωνου καναλιού Αλ Τζαζίρα στο Κατάρ, επειδή κάλυπτε με αρνητικό τρόπο την επιχείρηση πολιορκίας της πόλης Φαλούτζα από τον αμερικανικό στρατό.

Ο συντάκτης αμυντικών θεμάτων Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ, εκτιμά ότι πρόκειται για την πρώτη φορά από την εκλογή του κ. Μπλερ το 1997, που διατυπώνεται παρόμοια απειλή προς τον Τύπο.

Η εφημερίδα Daily Mirror, που αποκάλυψε πρώτη την ύπαρξη του μνημονίου γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι ο «επικεφαλής του Νόμου φιμώνει τη Μίρορ για τη διαρροή Μπους». «Χθες μας είπαν να μην δημοσιεύσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες από ένα άκρως απόρρητο μνημόνιο το οποίο αποκάλυπτε ότι ο πρόεδρος Μπους ήθελε να βομβαρδίσει έναν αραβικό τηλεοπτικό σταθμό» γράφει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι 24 ώρες πριν τη φίμωση οι συντάκτες της εφημερίδας ήλθαν σε επαφή καταρχήν με το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

Πότες νυχθημερόν και με το νόμο

Η εφημερίδα Independent, ασχολείται με την αλλαγή στη νομοθεσία λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης, καθώς από τα μεσάνυκτα αλλάζει η παράδοση αιώνων που ήθελε τις βρετανικές παμπ να πουλάνε αλκοολούχα ποτά μόνο εντός συγκεκριμένων ωρών. Υπό τον τίτλο «Νηφάλια προσέγγιση στην επί 24ώρου βάσεως κατανάλωση αλκοόλ» εξετάζονται τα επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά και τα επιχειρήματα ιατρών, κοινωνιολόγων και ακαδημαϊκών που είναι κατά του συγκεκριμένου μέτρου.

Η εφημερίδα στο άρθρο του αρχισυντάκτη της αναγνωρίζει ότι και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο, αλλά αποφαίνεται ότι η καταπολέμηση του αλκοολισμού, της μέθης και της βίας που οι καταστάσεις αυτές προκαλούν δεν εξαρτάται από τις ώρες λειτουργίας των μπυραριών, αλλά από την εφαρμογή των προστατευτικών διατάξεων από τους ιδιοκτήτες, τους θαμώνες και τις αστυνομικές αρχές.

Και καταλήγει η εφημερίδα: «Ας σηκώσουμε ένα ποτήρι για να ευχηθούμε την επιτυχία του νέου καθεστώτος. Σήμερα το βράδυ στις μπυραρίες που έχουν πάρει άδεια 24ωρης λειτουργίας λίγα λεπτά πριν τις 1100 μ.μ. θα ηχήσει για τελευταία φορά το καμπανάκι που ειδοποιεί τους θαμώνες ότι πρέπει οσονούπω να τελειώσουν τη μπύρα τους».

Προβληματική δικαιοσύνη και χωροταξία

Η εφημερίδα Times, αποκαλύπτει την ανισότητα στην απονομή ποινικής δικαιοσύνης ανάλογα με την περιφέρεια όπου διεξάγεται η κάθε δίκη - «Δικαιοσύνη με ταχυδρομικό κώδικα – λοταρία» ο τίτλος.

Στο πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph, διαβάζουμε ότι ανεξάρτητη επιτροπή αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων χαρακτηρίζει ως «φιάσκο» το σχέδιο «αστικής αναγέννησης» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ, που προέβλεπε την κατεδάφιση παλαιών σπιτιών και την κατασκευή δεκάδων χιλιάδων νέων κατοικιών στη θέση τους.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή