Ε.Ε. προς ΗΠΑ: «Εξηγήστε τι συμβαίνει»

Για την παράνομη δράση της CIA σε ευρωπαϊκές χώρες
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2005 08:37
A- A A+

Η προεδρεύουσα το τρέχον εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Βρετανία, ανήγγειλε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις καταγγελίες για παράνομη δράση της CIA σε ευρωπαϊκές χώρες.

Παραμένει το ερώτημα είναι λειτυοργούν στην Ευρώπη φυλακές της CIA κατά το «πρότυπο» του Γουαντάναμο.

Εκπρόσωπος του Foreign Office, δήλωσε ότι μετά από αίτημα πολλών κοινοτικών αντιπροσωπειών, η Βρετανία αποδέχτηκε να ζητήσει εγγράφως από τις αμερικανικές αρχές διευκρινίσεις για το τι απαντούν σε καταγγελίες που αφορούν στρατόπεδα κράτησης της CIA που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και ειδικά στην ανατολική Ευρώπη. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί πότε αυτό το αίτημα θα διαβιβαστεί στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με καταγγελίες που πρωτοδημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Washington Post, οι μυστικές αυτές φυλακές προορίζονταν ως ανακριτικά κέντρα υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Από την αμερικανική πλευρά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε όμως έχουν διαψευστεί.

Παράλληλη έρευνα

Στο μεταξύ το Συμβούλιο της Ευρώπης διεξάγει έρευνα για το ίδιο θέμα. Ο Ελβετός γερουσιαστής Ντι Μάρτι που προΐσταται των ερευνών, δήλωσε ότι εξετάζει τις ύποπτες κινήσεις αεροσκαφών που - όπως καταγγέλλεται - είχε μισθώσει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Πρόσθεσε δε ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει δορυφορικές φωτογραφίες από τις επίμαχες τοποθεσίες στη Ρουμανία και την Πολωνία, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες κρατούνταν ύποπτοι, κάτι που αρνήθηκαν τόσο το Βουκουρέστι όσο και η Βαρσοβία.

Ο κ. Μάρτι επεσήμανε ότι «το να εξαφανίζει κανείς ανθρώπους, αρπάζοντάς τους από οποιονδήποτε δικαστικό ή ανακριτικό έλεγχο είναι κάτι τελείως απαράδεκτο. Πρόκειται για άρνηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

«Από την εποχή των στρατοδικείων της Νυρεμβέργης έχουμε πολεμήσει εναντίον τέτοιου είδους πράξεων και πρακτικών. Και στην εποχή μας δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενδώσουμε σε τέτοιες μεθόδους» είπε ο κ. Μάρτι.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή