Αύξηση του Υγιούς Προσδόκιμου Ζωής καταγράφηκε σε παγκόσμιο επίπεδο

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 21:17
UPD:21:18
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Το Λεσότο της Αφρικής καταγράφηκε ως η χώρα με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής το 2013 με μέσο όρο ζωής τα 42 έτη ενώ η Ιαπωνία φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο με μέσο όρο τα 73,4 έτη ζωής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet». Η μελέτη ασχολήθηκε με στοιχεία από 188 χώρες παγκοσμίως με στόχο να αναλυθεί το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων.

Καταγράφηκαν στοιχεία από τραυματισμούς και ασθένειες και διαπιστώθηκαν ότι η γενική υγεία των ανθρώπων έχει βελτιωθεί σημαντικά παγκοσμίως ωστόσο ενώ το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται δεν αυξάνεται το προσδόκιμο υγιούς ζωής. 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν περισσότερα έτη ως ασθενείς ή ανάπηροι, ενώ, χάρη στις προόδους της επιστήμης επιτεύχθηκε η αντιμετώπιση ασθενειών όπως το HIV/AIDS, η ελονοσία και γίνεται μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης των μητρικών και των παιδικών ασθενειών.

Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν οι μεταβολές του προσδόκιμου υγιούς ζωής από τα έτη 1990 - 2013 και σύμφωνα με τους ερευνητές σε πολλές χώρες, όπως η Συρία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής το 2013 δεν ξεπέρασε κατά πολύ το προσδόκιμο που είχε καταγραφεί το 1990.

Οι ανισότητες που καταγράφηκαν στη μελέτη  μεταξύ των χωρών ήταν πολλές.

Για παράδειγμα σε χώρες, όπως στη Νότια Αφρική, την Παραγουάη και τη Λευκορωσία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής μειώθηκε. Στη Μποτσουάνα και το Μπελίζ οι μειώσεις αυτές ήταν 2 ετών και 1,3 έτους αντίστοιχα.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στο Λεσότο και στη Σουαζιλάνδη το 2013 θα ζήσουν 10 λιγότερα χρόνια υγιούς ζωής από τα άτομα που είχαν γεννηθεί 20 χρόνια νωρίτερα.

Στη Νικαράγουα και την Καμπότζη το προσδόκιμο υγιούς ζωής αυξάνεται από το 1990, κατά 14,7 και 13,9 χρόνια αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα συνολικά ευρήματα της μελέτης το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά τη γέννηση αυξήθηκε και για άνδρες και γυναίκες κατά 6,2 έτη. Δηλαδή, από τα 65,3 που ήταν το 1990 στα 71,5 το 2013. Αυτό όμως που έκανε τη διαφορά είναι ότι διαπιστώθηκε η αύξηση στο προσδόκιμο υγιούς ζωής κατά 5,4 χρόνια, και από τα 56,9 που ήταν το 1990 έφτασε στα 62,3 για το 2013.

Η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών ασθενειών και των τραυματισμών που επιφέρουν αναπηρίες και η πρόληψη είναι το δυνατό τους χαρτί όπως όλα δείχνουν .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή