Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Τριμερής συμφωνία για το Σύνταγμα

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2005 11:25
A- A A+

Μουσουλμάνοι, Κροάτες και Σέρβοι ηγέτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης συμφώνησαν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον τερματισμό των εθνοτικών διαφορών και την προσχώρηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Η Κοντολίζα Ράις χαιρέτισε τη συμφωνία των ηγετών της Βοσνίας.

Οι μεταρρυθμίσεις ανακοινώθηκαν στην Ουάσινγκτον, μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στην επέτειο δέκα χρόνων από τη συμφωνία του Ντέιτον, που έθεσε τέρμα στον εμφύλιο πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν μέχρι το Μάρτιο προβλέπουν την συγχώνευση της συλλογικής προεδρίας σε ένα όργανο.

Επίσης οι Σερβοβόσνιοι ηγέτες συνυπέγραψαν έκκληση για τη σύλληψη των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, οι οποίοι καταζητούνται από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, χαιρέτισε τις δηλώσεις της σερβοβοσνιακής ηγεσίας αλλά σημείωσε ότι πρέπει να συνοδευτούν από πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία για τη σύναψη συμφώνου Σταθερότητας και Σύνδεσης, κάτι που θεωρείται ως πρώτο βήμα για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην Κοινότητα.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή