Μολυβιάτης: Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αποτυχία στο Κυπριακό

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2005 15:47
A- A A+

Για τις εξελίξεις στα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Για το θέμα του Κοσσόβου, ο κ. Μολυβιάτης είπε πως θέση μας είναι ότι η σταθερότητα στο Κόσοβο δεν μπορεί να έχει ως τίμημα την αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής. «Η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή», τόνισε, διευκρινίζοντας «να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. και η Ενωση να έχει ουσιαστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του τελικού καθεστώτος».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο υπουργός επανέλαβε πως επιθυμούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ, αλλά αν συνεχιστεί η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμά μας να μην επιτρέψουμε την είσοδό της σε διεθνείς οργανισμούς με όνομα άλλο, πλην του πΓΔΜ.

Σχετικά, εξάλλου, με το Κυπριακό, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε πως το Σχέδιο Ανάν, μαζί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συνιστούν μια βάση διαπραγμάτευσης για λύση.

Επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αποτυχία, και τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σκεφτεί πως αν δεν βρεθεί λύση του Κυπριακού, θα είναι υποχρεωμένη βάσει των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει μετά την 3η Οκτωβρίου, να αναγνωρίσει τη σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία κατά την περίοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Αρα, συμπλήρωσε, έχει κίνητρο να συμβάλλει στη λύση, ώστε να αναγνωρίσει το προϊόν της λύσεως και όχι τη σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή