Ο πρόεδρος της Γερμανίας κατήγγειλε τη «σκοτεινή» ξενοφοβική πλευρά της χώρας του

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 15:37
UPD:15:40
REUTERS/STEFANIE LOOS

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ (κέντρο), κατά την επίσκεψή του σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, στο Βερολίνο.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ κατήγγειλε την ύπαρξη ενός «σκοτεινού» προσώπου της Γερμανίας, σε μια αναφορά στις ξενοφοβικές επιθέσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης.

Οι εθελοντές που ασχολούνται με τους πρόσφυγες θέλουν να δείξουν ότι υπάρχει μια φωτεινή Γερμανία η οποία διαφέρει από τη σκοτεινή Γερμανία, την ύπαρξη της οποίας πιθανολογεί κανείς όταν ακούει να μιλάνε για επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων ή και ξενοφοβικές ενέργειες εναντίον ανθρώπων, είπε, στο περιθώριο επίσκεψής του σε ξενώνα στο Βερολίνο.

Δύο νέα περιστατικά, από τα οποία δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη με στόχο ξενώνες όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Στη Λειψία, τα μεσάνυχτα, άγνωστος έριξε εμπρηστικό μηχανισμό από ανοικτό παράθυρο σε κτήριο, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Στο κτήριο αυτό αναμένετο να φιλοξενηθούν 56 αιτούντες άσυλο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τοπική αστυνομία.

EURONEWS

Αυτόπτης μάρτυρας ειδοποίησε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία που κατάφερε να εμποδίσει την επέκταση της φωτιάς, δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι κάηκε μόνο ένα στρώμα.

Εξάλλου, το βράδυ της Τρίτης, δύο άνδρες οι οποίοι ήταν μεθυσμένοι, εισήλθαν, οπλισμένοι με μαχαίρι, σε κέντρο υποδοχής στην πόλη Πάρχιμ, στη βορειοανατολική Γερμανία.

Για τον επικεφαλής του γερμανικού κράτους, πρόκειται για μια κατάσταση «έκτακτης ανάγκης, την οποία όμως δεν αποκαλούμε έτσι» και οι ομοσπονδιακές αρχές διαβεβαιώνουν ότι είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αποδεσμεύσει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για τις τοπικές κοινότητες, προκειμένου να μπορέσουν να οργανώσουν τη στέγαση και την παροχή βοήθειας στους μετανάστες.

Σε ολόκληρη τη χώρα, κοντέινερ, αντίσκηνα, σχολεία και στρατόπεδα έχουν τεθεί στη διάθεση των αρχών προκειμένου να μεταφερθεί εκεί το βάρος από τους υπερπλήρεις ξενώνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή