Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 63 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Στέφανος Μανίκας.
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα με καταγωγή από το Βασιλικό Κορινθίας. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συνδέθηκε φιλικά με τους Κώστα Λαλιώτη και Δημήτρη Ρέππα, επίσης μετέπειτα υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.
Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και το 1974, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής.
Διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1978 ως το 1984, διαδεχόμενος τον Στέφανο Τζουμάκα. Είναι ο μακροβιότερος γραμματέας στην ιστορία της οργάνωσης. Από το 1985 ως το 1986 ήταν γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου (αντικαταστάθηκε από την Μαρία Αρσένη). Υπήρξε γραμματέας Οργανωτικής Πολιτικής το 1989 και γραμματέας Επιστημόνων του Κινήματος από το 1990 ως το 1994.
Το 1994 ίδρυσε τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, μέχρι το 1996.
Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1996 και βουλευτής Α΄ Αθηνών το 2000. Διετέλεσε υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη από το 2001 ως το 2003.
Στις ευρωεκλογές του 2014 είχε συμπαραταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ.
Για σπάνιο και ακέραιο άνθρωπο μίλησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Με μεγάλη διαχρονική προσφορά στο ΠΑΣΟΚ και την ενότητα της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης. Με αγώνες για τη Δημοκρατία, και την κοινωνική πρόοδο στο τόπο μας, αλλά και με βαθιές ανησυχίες για κάθε τι που ξεστράτιζε τις προοδευτικές δυνάμεις από τη βασική τους αποστολή, που είναι η στήριξη πρώτα απ' όλα των αδύναμων οικονομικά συνανθρώπων μας», πρόσθεσε.
Οδύνη για τον θάνατό του εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ, η οποία έκανε λόγο για μια εμβληματική φυσιογνωμία της σοσιαλδημοκρατίας.
Σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η μακρά διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ, η συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ ήταν ενταγμένη στην μεγάλη ιδέα της σύγκλισης των δυνάμεων του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Οι ιδέες του, οι ανησυχίες του και οι αγώνες του αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη στον προοδευτικό κόσμο».