Ανεξαρτητοποιείται προσωρινά βουλευτής του Κόμματος Φινλανδών λόγω αντιμεταναστευτικού λόγου

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 13:09
UPD:13:12
EPA/SEPPO SIRKKA

Η δήλωση πυροδότησε μία έντονη συζήτηση επί έναν μήνα σε σχέση με τους δεσμούς που διατηρεί το πάλαι ποτέ «Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών» με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

A- A A+

Βουλευτής του συγκυβερνώντος, δεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί προσωρινά από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, μετά από την κατακραυγή για σχόλιά του κατά της μετανάστευσης.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις ενάντια στη ρητορική μίσους στη Φινλανδία, μετά τα σχόλια του Όλι Ίμονεν κατά της πολυπολιτισμικότητας.

«Ονειρεύομαι ένα ισχυρό, γενναίο έθνος που θα νικήσει τον εφιάλτη ο οποίος ονομάζεται πολυπολιτισμικότητα. Έχω πίστη στους συμμαχητές μου. Θα πολεμήσουμε ως το τέλος για την πατρίδα μας και για ένα αληθινό φινλανδικό έθνος», έγραψε ο κ. Ίμονεν στο Faceobook.

Η δήλωση πυροδότησε μία έντονη συζήτηση επί έναν μήνα σε σχέση με τους δεσμούς που διατηρεί το πάλαι ποτέ «Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών» με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Ο ίδιος ο βουλευτής αρνήθηκε ότι υποστηρίζει τη βία ή ότι διατηρεί θεσμούς με την Άκρα Δεξιά.

Ο κ. Ίμονεν σχεδιάζει να επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος των Φινλανδών σε δύο μήνες, εάν του επιτραπεί.

Αρχηγός του πάλαι ποτέ ακροδεξιού κόμματος, το οποίο έκανε μια μετριοπαθή στροφή προς τον δεξιό ευρωσκεπτικιστικό εθνικισμό, είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Τίμο Σόινι. Το κόμμα εισήλθε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα τον Απρίλιο του 2015.

Οι κεντρικοί άξονες της ρητορικής του στις τελευταίες εκλογές ήταν αφ' ενός σκληρότεροι όροι για συμμετοχή της Φινλανδίας σε προγράμματα διάσωσης τύπου Ελλάδας και αφ' ετέρου ο περιορισμός της μετανάστευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή