«Εγιναν πτήσεις της CIA, αλλά ήταν νόμιμες»

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005 07:27

A- A A+

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ τα ερωτηματικά για την δράση της αμερικανικής CIA στην Ευρώπη, καθώς πολλές κυβερνήσεις διεξάγουν έρευνες κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά τις καταγγελίες για μεταφορά, κράτηση ή και βασανισμό κρατουμένων σε μυστικές φυλακές, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Μορατίνος, επιβεβαίωσε τα δρομολόγια αεροσκαφών των αμερικανικών υπηρεσιών σε ισπανικά αεροδρόμια, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτά έγιναν μέσα στα νόμιμα πλαίσια.

Ο κ. Μορατίνος είπε ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης ζήτησε από την Ουάσινγκτον να παράσχει διευκρινήσεις για τις κινήσεις των αεροσκαφών αυτών και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ισπανική έννομη τάξη δεν είχε παραβιαστεί.

Στις αρχές Νοεμβρίου τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης γνωστοποίησαν ότι αεροσκάφη της CIA που μετέφεραν κρατουμένους υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες έκαναν τουλάχιστον δέκα στάσεις σε ισπανικό έδαφος.

Η Κύπρος δεν διέψευσε ανάλογες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου δήλωσε ότι εάν τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί της αεροπλοοίας δεν μπορεί να απαγορευθεί η προσγείωση αεροσκαφών στα κυπριακά αεροδρόμια.

Νομικοί κύκλοι και οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα, όπως:

* Πότε, που, από ποιούς, και πόσα συνολικά δρομολόγια έγιναν με επιβάτες πράκτορες της CIA και «φορτίο» κρατούμενους που προορίζονταν για ανάκριση σε κολαστήρια εκτός δικαιοδοσίας των ΗΠΑ;

* Ποιες δικλείδες ασφαλείας έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να επαληθεύσουν τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών;

* Εγιναν έστω δειγματοληπτικοί έλεγχοι, πότε και που, σε δρομολόγια της CIA ώστε να διαπιστωθεί ότι τηρούνται οι διεθνείς συμβάσεις αεροπορικών μεταφορών αλλά και προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων;

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή