Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Πράκτορες... στον αέρα
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005 08:28
A- A A+

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει τις στάσεις που φέρονται να έχουν κάνει στο έδαφος της γηραιάς ηπείρου αεροσκάφη της CIA με «φορτίο» υπόπτους τρομοκρατίας.

Η ισπανική εφημερίδα El Periodico, αμφισβητεί τις εξηγήσεις που έδωσε η κυβέρνηση Θαπατέρο για τις πτήσεις και σταθμεύσεις αεροσκαφών της αμερικανικής υπηρεσίας σε αεροδρόμια της χώρας, χαρακτηρίζοντας «μη πειστική» τη διαβεβαίωση του υπουργού Εξωτερικών ότι «όλα έγιναν νόμιμα».

«Η υπουργική δήλωση καλής πίστης εκφράζει περισσότερο την ελπίδα να μην επιδεινωθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, και όχι την έλλειψη ανησυχητικών στοιχείων» σημειώνει η καθημερινή εφημερίδα της Βαρκελώνης. Προσθέτει δε, ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τη δέσμευσή της ότι θα ακολουθήσει εξωτερική πολιτική σεβόμενη τα πλαίσια των Ηνωμένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Οι εξηγήσεις [που δόθηκαν] δεν είναι επαρκείς» αποφαίνεται η εφημερίδα ζητώντας να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

«Ελέγξατε τους αιθέρες»

Στη Μαδρίτη η El Pais τιτλοφορείται: «Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα επιθεωρήσει τις ύποπτες πτήσεις της CIA» και γράφει ότι δόθηκαν εντολές για την άμεση ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και επαγρύπνησης. Μάλιστα αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών παρέδωσε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έναν κατάλογο των ύποπτων πτήσεων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το δρομολόγιο ενός αεροσκάφου τύπου Gulf Stream IV που προερχόταν από το Γουαντάναμο της Κούβας, στάθμευσε στη Μαγιόρκα και απογειώθηκε με προορισμό το Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2004.

Παρόμοιες ανησυχίες για τις κινήσεις ενός αεροσκάφους της CIA πάνω από τον αυστριακό εναέριο χώρο διατυπώνει η εφημερίδα Der Standard, της Βιέννης το 2003. «Ο ουρανός της Ευρώπης πρέπει να διατηρηθεί καθαρός» γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η εφημερίδα, τονίζοντας ότι εκατοντάδες αεροσκάφη της CIA μεταμφιεσμένα σε πολιτικά αεροσκάφη έχουν διέλθει από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

«Πρόκειται για πρακτική που αντίκειται στους κανόνες, αλλά δυστυχώς στην Ευρώπη κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εξαίρεση» πιστεύει η Der Standard, ζητώντας να ερευνηθεί σοβαρά η υποστήριξη ευρωπαϊκών κρατών σε παρόμοιες επιχειρήσεις. Καταλήγοντας δε προειδοποιεί ότι μια εις βάθος έρευνα θα έφερνε σε δύσκολη θέση πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Από αντίθετη σκοπιά βλέπει την υπόθεση η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, που υπό τον ειρωνικό τίτλο «Ο μυστικός έρωτας των Πρασίνων για τα μαχητικά αεροσκάφη» αναφέρεται στην επερώτηση του Κόμματος των Πρασίνων σχετικά με τις πτήσεις της CIA. Και χαρακτηρίζει ως δυσανάλογη την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Eχουμε την αίσθηση ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας και οι Πράσινοι δεν θα έλεγαν όχι στη χρήση ενός δυο πυραύλων αέρος – αέρος με σκοπό την κατάρριψη των εχθρικών αεροσκαφών». «Η ανησυχία των Πρασίνων είναι τεχνητή αφού οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν παρακολουθήσει το δρομολόγιο του ύποπτου αμερικανικού αεροσκάφους και έκριναν ότι δεν αποτελούσε τρομοκρατική απειλή» σημειώνει η Die Presse.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή