Διόλου ενθαρρυντικά τα πρώτα βήματα

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005 16:56

A- A A+

Η Ε.Ε. τήρησε τη δέσμευσή της να αρχίσει ο ενταξιακός διάλογος με την Αγκυρα και τώρα είναι η σειρά του αντισυμβαλλόμενου να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο, τη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου, την προστασία των θρησκευτικών μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, την εξασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης, κ.α.

Το υπενθύμισε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας.

Την ίδια μέρα, η τουρκική κυβέρνηση επισήμανε ότι δεν θα επισπευσθεί η τροποποίηση του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα, στη βάση του οποίου ασκούνται διώξεις σε συγγραφείς και δημοσιογράφους. Δηλαδή φαλκιδεύεται με αυτό η ελευθερία της έκφρασης.

Ο γνωστός τούρκος μυθιστοριογράφος, Οράν Παμούκ, πρόκειται να δικαστεί τον ερχόμενο μήνα για «εξύβριση του τουρκικού κράτους», επειδή έγραψε ότι «πρέπει να αποδεχθεί την ευθύνη για τη γενοκτονία των Αρμενίων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τους θανάτους Κούρδων τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Ο δημοσιογράφος Μπουράκ Μπεκντίλ, που συνεργάζεται με την αγγλόφωνη εφημερίδα «Turkish Daily News», προτίθεται κατά δήλωσή του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκιση, με αναστολή, «για προσβολή της δικαστικής εξουσίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τσεμίλ Τσισέκ δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στη συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 301, παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχει πρόβλημα ερμηνείας της. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προκαλείται μία ατμόσφαιρα τόσο τεταμένη», τόνισε.

Η συμπεριφορά της ενδιαφερόμενης χώρας να γίνει μέλος του ευρωπαϊκού κλαμπ παίρνει τη μορφή μιας συνεχούς πρόκλησης. Αν υπάρχει λόγος να δημιουργείται ένταση και να επικρίνονται οι επιλογές της Αγκυρας που «αγοράζει χρόνο», θα το κρίνουν αυτοί που έθεσαν τις προϋποθέσεις, και όχι αυτός που καλείται να τις εκπληρώσει.

Εκτός, αν είναι η λογική του Καραγκιόζη «Θα πουν, θα πουν, θα κουραστούν, θα βραχνιάσουν, θα πάθουν αφωνία». Δηλωτική της τουρκικής νοοτροπίας είναι η πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση του πρωθυπουργού Ερντογάν να αποχωρήσει από την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον δανό ομόλογό του στην Κοπεγχάγη, επειδή μεταξύ των δημοσιογράφων υπήρχε και κάποιος Κούρδος. Θεμελιώδης διαφορά αντίληψης για το τι είναι δημοκρατία και ποια τα θεμέλια της.

Κι εν πάση περιπτώσει, αν στην αρχή της σχέσης, αυτός που εκλιπαρούσε γι' αυτήν, δε δείχνει το «καλό του πρόσωπο», πότε περιμένει να το κάνει; Οταν θα έχει εξοργίσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, η οποία ήδη διάκειται εχθρικά προς την τουρκική υποψηφιότητα;

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή