Σολάνα: Ανταμοιβή της ΠΓΔΜ με χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005 17:11
A- A A+

Την άποψη ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να ανταμειφθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, διατύπωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο διάσκεψης στις Βρυξέλλες για τα δέκα χρόνια από τη σύναψη της συμφωνίας του Ντέιτον με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία, ο κ. Σολάνα τόνισε πως «εχουμε την υποχρέωση να προσφέρουμε αυτή την ανταμοιβή» στην ΠΓΔΜ, υπενθυμίζοντας την ευρωπαϊκή δέσμευση απέναντι στις χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες εφεξής βρίσκονται -σε διαφορετικά στάδια- στο δρόμο προς την Ε.Ε..

«Έχουμε δεσμευτεί απέναντι σε μια ομάδα χωρών και δεν μπορούμε να αποτύχουμε», ακόμη κι αν η «διάθεση» της Ε.Ε. δεν είναι πλέον πραγματικά υπέρ της διεύρυνσης. Συνεπώς η ανταμοιβή της ΠΓΔΜ με τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας θα ήταν «σημαντική για να αποδειχθεί ότι αυτή η δέσμευση είναι πραγματική», σημείωσε ο Σολάνα, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει «πως θα αρχίσουν αύριο ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή