Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Ευρωπαϊκά «Γουαντάναμο»
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005 09:56
A- A A+

Μετά τις πρόσφατες καταγγελίες για παράνομες πτήσεις της CIA η παρισινή Le Monde, εκφράζει νέες ανησυχίες για τις πληροφορίες περί ύπαρξης αμερικανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης τύπου Γουαντάναμο, στην Ευρώπη.

Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλβάρο Χιλ Ρόμπλες, είχε πει στην εφημερίδα πως είχε δει κρατούμενους, σε πορτοκαλί στολές τύπου Γουαντάναμο, σε βάση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο το 2002. «Αν επαληθευτούν, αυτές οι μέθοδοι είναι απαράδεκτες» λέει η εφημερίδα.

«Υπονομεύουν τα ρητορικά λόγια περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποτίθεται πως θα δικαιολογούσαν την σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας και της τυραννίας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», λέει η Le Monde και καλεί τη Γαλλία να δείξει την αποδοκιμασία της.

«Το γεγονός ότι το ερώτημα εγείρεται σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, κάνει τα πράγματα χειρότερα» συμπληρώνει σημειώνοντας πως η σερβική αυτή επαρχία είναι προτεκτοράτο του ΟΗΕ.

«Η Δύση δεν έκανε πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους, μόνο και μόνο για να ανεχθεί –και μάλιστα να δημιουργήσει- εκεί σήμερα, μια ζώνη ανομίας» καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, λέει πως η διήμερη επίσκεψη που αρχίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, έχει επισκιαστεί από τις πληροφορίες για παράνομες μεταφορές κρατουμένων από την CIA. Η εφημερίδα αναφέρει, πως οι συνθήκες της επίσκεψης «κάθε άλλο παρά φυσιολογικές είναι, τουλάχιστον στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης». Αλλά προειδοποιεί να μη γίνουν αυτόματες συνδέσεις με τις πληροφορίες για βασανισμούς κρατουμένων σε μυστικές φυλακές.

Προβληματικές γέφυρες

Η ισπανική ABC, λέει ότι οι Aραβες ηγέτες «γύρισαν την πλάτη τους» στον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο στην ευρωμεσογειακή σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης.

Η γερμανική Frankfurter Rundschau, είναι απογοητευμένη από την απουσία των Αράβων ηγετών. «Δεν μπορεί να υπάρχει εορταστικό κλίμα σε τέτοιες συνθήκες» λέει η εφημερίδα.

Η ισπανική El Mundo, δεν πείθεται από τις προσπάθειες του Θαπατέρο για την προώθηση μιας συμμαχίας πολιτισμών μεταξύ του δυτικού και του μουσουλμανικού κόσμου. Εν όψει της συνόδου κορυφής της Βαρκελώνης, ο Ισπανός πρωθυπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του, εγκαινίασαν έργα για το σχέδιο, που έχει τη στήριξη του ΟΗΕ. Αλλά η εφημερίδα λέει πως πρόκειται για «συμμαχία ωραίων λόγων.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή