Τοπικές αρχές ψήφισαν την επαναλειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού στην Ιαπωνία, παρά τις προειδοποιήσεις για αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή.
Η απόφαση λήφθηκε παρά το ότι η Σεισμολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας έχει καταγράψει αύξηση της δραστηριότητας του ηφαιστείου Ιογιάμα, που βρίσκεται μόλις 65 χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό.
Η ιαπωνική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ξεκίνησε την εισαγωγή ακριβών ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε.
Ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Σατσουμασεντάι ενέκρινε συντριπτικά την πρόταση επαναλειτουργίας του σταθμού Σεντάι, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς εργοδότες του Κιούσου, του πιο νοτιοδυτικού νησιού της Ιαπωνίας.
Ο Σεντάι θα αποτελέσει τον πρώτο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό που θα λειτουργήσει πάλι από το 2011.
REUTERS/KYODO
Το Ηφαίστειο Ιογιάμα, στο Όρος Σακουρατζίμα.
Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού», μια περιοχή μεγάλης αστάθειας στο φλοιό της γης, στην οποία περιέχονται τα τρία τέταρτα των ηφαιστείων του πλανήτη.
Μικρές δονήσεις αναφέρθηκαν την περασμένη Παρασκευή και αμέσως μετά, Ιάπωνες αξιωματούχοι προειδοποίησαν για μια πιθανή έκρηξη, καλώντας τους πεζοπόρους και επισκέπτες να αποφύγουν την περιοχή, η οποία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
Το εργοστάσιο Σεντάι βρίσκεται επίσης μόλις 50 χιλιόμετρα από το Όρος Σακουρατζίμα, ένα εξαιρετικά ενεργό ηφαίστειο που εκρήγνυται σε τακτική βάση.
Η νέα ηφαιστειακή δραστηριότητα έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την έκρηξη του όρους Οντάκε, στις πλαγιές του οποίου σκοτώθηκαν 57 πεζοπόροι.
Η απόφαση αποτελεί μέρος μίας προσπάθειας της ιαπωνικής κυβέρνησης να ανακάμψει την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης στον απόηχο της καταστροφής στη Φουκουσίμα.
Πριν από την καταστροφή, το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας προερχόταν από πυρηνικές πηγές.