Το ανοξείδωτο σουηδικό μοντέλο

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 18:45

A- A A+

Η οικονομία της Σουηδίας πηγαίνει καλά. Η σύγχρονη βιομηχανία ανθεί. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε πέρυσι κατά 3,5% και αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 2%. Ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Και καθώς η Σουηδία εξακολουθεί να βρίσκεται έξω από τη ζώνη του ευρώ, η κεντρική τράπεζα μπορεί να ρυθμίζει την προσφορά χρήματος.

Κι όμως, στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Σουηδία γνώριζε τα ίδια προβλήματα με τις άλλες χώρες. Οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι (Volvo, Saab, Pharmacia, Stora) πέρασαν σε ξένα χέρια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν, η ανεργία εκτοξεύτηκε από το 2% στο 10%. Η παιδεία και η υγεία υποβαθμίστηκαν, αναπτύχθηκε η μαύρη εργασία, αυξήθηκαν οι ανισότητες.

Και τότε η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Πρώτα απ' όλα έγινε ριζική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, στη βάση των 13 υπουργείων και των 300 υπηρεσιών. Το κεφάλαιο των τελευταίων είναι είτε δημόσιο είτε μικτό, όπως συμβαίνει με τα Ταχυδρομεία και τις τηλεπικοινωνίες. Ορισμένες υπηρεσίες ιδιωτικοποιήθηκαν πλήρως.

Τα υπουργεία απαλλάχθηκαν από κάθε πολιτική παρέμβαση. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα και την ανάπτυξη, που υπερβαίνουν σήμερα το 4% του ΑΕΠ (όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 2,5%). Ιδρύθηκαν ιδιωτικά σχολεία και δόθηκε στους γονείς η δυνατότητα επιλογής.

Ο αριθμός των θέσεων στο Πανεπιστήμιο αυξήθηκε από 200.000 σε 300.000. Επιτράπηκε να ανοίξουν μικρές ιδιωτικές κλινικές. Οι συντάξεις συνδέθηκαν με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

Σήμερα, η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 5% και το 80% των μισθωτών ανήκουν στο συνδικάτο LO, που λειτουργεί με μια συναινετική λογική.

Το κλειδί είναι να να προταθεί «πολύ κράτος και πολλή αγορά. Και τα δύο ταυτοχρόνως. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να παλέψουμε και να κρατήσουμε πολλές βιομηχανίες στις χώρες μας. Oπως και να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας στις σχετικές υπηρεσίες», εξηγεί στην «Le Monde» ο σουηδός υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Τόμας Εστρος http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/29/1124852.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή