Αμερικανικές υποσχέσεις για τα στρατόπεδα της CIA

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 09:51
A- A A+

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, είπε, ότι η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι η CIA έχει μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ανατολική Ευρώπη και ότι αεροσκάφη που μετέφεραν κρατουμένους χρησιμοποίησαν ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε τις ευρωπαϊκές ανησυχίες στην Αμερικανίδα ομόλογό του.

Ο Γερμανός υπουργός, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, είπε ότι συζήτησε αυτές τις καταγγελίες με την αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, και ότι αυτή κατανόησε την ανησυχία που έχει προξενήσει στους ευρωπαίους πολιτικούς και στη κοινή γνώμη, το θέμα αυτό.

Αργότερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν σε σχετικό ερώτημα της Ευρωπαϊκό Ένωσης για τις καταγγελίες και ότι η Κοντολίζα Ράις προτίθεται να απαντήσει σε ερωτήματα για το θέμα κατά την επίσκεψη της στην Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα.

Αλλά οι αμερικανικές απαντήσεις, είναι αβέβαιο το πόσο λεπτομερείς θα είναι και αν θα ικανοποιήσουν τελικά την ευρωπαϊκή πλευρά, είπε ο 'Οτφριντ Νασάουερ, διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών Διατλαντικής Ασφάλειας με έδρα το Βερολίνο, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και τον Τάσο Κοκκινίδη.

«Από τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση δεν δίνει αυτές τις πληροφορίες στο Κογκρέσο δεν νομίζω ότι θα τις δώσει -σε αναλυτική μορφή τουλάχιστον - στους ευρωπαίους συμμάχους της που της το έχουν ζητήσει. Επομένως το μεγάλο ερώτημα είναι πόσα μπορούν να διευκρινισθούν από την επίσκεψη Σταινμάγιερ στην Ουάσιγκτον. Εκτιμώ ότι ο Γερμανός υπουργός όταν επιστρέψει στην Γερμανία θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Θα δεχθεί καταιγισμό ερωτήσεων για το θέμα χωρίς να μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις» είπε ο Νασάουερ.

Το θέμα που έχει ανακύψει με τις μυστικές πτήσεις της CIA δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι να βελτιωθούν οι σχέσεις της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμά ο Γερμανός αναλυτής.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες περιμένουν ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα προέλθει από την προθυμία που θα επιδείξει η νέα γερμανική κυβέρνηση να συμμετέχει σε ενέργειες που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, τότε η βελτίωση αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί» είπε ο 'Οτφριντ Νασάουερ, διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών Διατλαντικής Ασφάλειας, που εδρεύει στο Βερολίνο.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή