Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Σύγκρουση συμφερόντων
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 10:26
A- A A+

Η Der Standard της Βιέννης, λέει, πως οι αποκαλύψεις για μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης της CIA στην ανατολική Ευρώπη οδήγησαν σε «νέο κλίμα δυσπιστίας» τις ευρωατλαντικές σχέσεις αλλά και τις σχέσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης, όπου ορισμένες χώρες φαίνεται να θέτουν τα αμερικανικά πάνω από τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Η επιβολή κυρώσεων στα κράτη που καταπάτησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεργαζόμενα με τη CIA, θα «διασώσει την τιμή της Ευρωπαϊκής Eνωσης ως κοινότητας αξιών» και θα δείξει ότι «οι Βρυξέλες είναι τελικά κάτι παραπάνω από ένα γραφειοκρατικό οικοδόμημα».

Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται ανελέητα την «οικτρή» κατάσταση της ευρωπαϊκής δομής ασφαλείας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, προειδοποιεί η εφημερίδα.

«Εάν οι ΗΠΑ μπορέσουν να προχωρήσουν ανεμπόδιστες με βάση την αρχή ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», λόγω της έλλειψης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης... τότε μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα επιτύχει ακριβώς τα αντίθετο από αυτό που επιδιώκει, όπως έγινε με τον πόλεμο στο Ιράκ... Θα συνεχίσει να προωθεί την τρομοκρατία» λέει η αυστριακή εφημερίδα.

Σχόλιο της σύνταξης στη ρουμανική Ziua, επικεντρώνεται στις συνέπειες των καταγγελιών για τη Ρουμανία. «Με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών, οι Αμερικανοί είναι εδώ» λέει. «Παρά τις επικρίσεις, ιδιαιτέρως εκ μέρους των συμμάχων τους... οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένα είδος εγγυητή της δυτικής δημοκρατίας. Μια... δύναμη με σαφή στρατηγικά συμφέροντα» λέει η ρουμανική εφημερίδα.

«Σε αυτό το σαφές και πραγματιστικό σενάριο έχουμε τη θέση μας… Οι αμερικανικές βάσεις στο Κογαλνιτσεάνου και το Φετέστι είναι η διαβεβαίωση ότι τα άρματα μάχης καμιάς άλλης δύναμης ή συμμαχίας δεν θα φτάσουν στο Βουκουρέστι» καταλήγει η ρουμανική εφημερίδα.

Η επίσης ρουμανική Libera, σε σχόλιό της, εκτιμά πως «το σκάνδαλο… θα επηρεάσει την επικείμενη ευρωπαϊκή περιοδεία της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στη γηραιά ήπειρο όπου θα δεχτεί καταιγισμό ερωτήσεων για αυτό το ευαίσθητο θέμα».

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή