Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά, με κατεύθυνση τον βορρά, οι πρόσφυγες

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 11:51
UPD:16:35
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, φεύγουν με προορισμό τα βόρεια σύνορα της χώρας και απώτερο στόχο να διασχίσουν τα Βαλκάνια, με τελικό προορισμό τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

A- A A+

Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά οι 2.500 Σύροι πρόσφυγες που έφθασαν το πρωί στην προβλήτα Ε1 με το πλοίο «Ελευθέριο Βενιζέλος».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, φεύγουν με προορισμό τα βόρεια σύνορα της χώρας και απώτερο στόχο να διασχίσουν τα Βαλκάνια, με τελικό προορισμό τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μιλά αγγλικά, ανέφερε στο πρακτορείο ότι στόχος τους είναι να φύγουν το συντομότερο από την περιοχή. Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».

Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, στα περίπτερα γύρω από το σταθμό έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές από τους πρόσφυγες, που φθάνοντας αγοράζουν νερό και χυμούς, ενώ πολλοί κατευθύνονται και στα γειτονικά μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα.

ΥΠΕΣ: 7.000 ταυτοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών σε πέντε μέρες

Εν τω μεταξύ,  σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος σημειώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κάνει 7.000 ταυτοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών μέσα σε πέντε ημέρες «και αυτό είναι άθλος, αν αναλογιστούμε ότι μέλη κράτη της Ευρώπης έχουν ταυτοποιήσει 8.000 άτομα σε 4 χρόνια». 

«Εστειλα με δική μου πρωτοβουλία στα νησιά, που δέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, την κ. Τσιριγώτη από την Αστυνομία και τον προσωπικό συνεργάτη μου που μιλάει αραβικά, για να βοηθήσουν, όσο είναι εφικτό, στην προσπάθεια που γίνεται. Εχουν κάνει και οι δύο εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το έργο μας είναι πολύ δύσκολο, εδικά δε κάτω από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οσον αφορά στην πρωινή άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που μετέφερε 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία, ο κ. Φιλιπππάκος επισημαίνει στο ΑΜΠΕ: «Ολα έγιναν με υποδειγματικό τρόπο. Δεν σημειώθηκε το παραμικρό πρόβλημα. Το πλοίο ήταν προγραμματισμένο από την αρχή να φτάσει στον Πειραιά. Ο,τι άλλο λέγεται και γράφεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ηταν δική μου πρόταση προς τη κυβέρνηση, η μεταφορά των προσφύγων με πλοίο».

Σημείωσε ακόμα ότι «το 99% των προσφύγων που επέβαιναν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι από τη Συρία και έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαμείνουν σε ξενοδοχεία με δικά τους έξοδα, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να πάνε στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα».

Σχετικά με την πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, να αγοραστούν με έξοδα της Περιφέρειας οι επιπλέον ηλεκτρονικοί υπολογιστές που χρειάζονται για την ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι έχει καλέσει σήμερα στο γραφείο του αρμοδίους για να συζητήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χατζημάρκος -στο πλαίσιο των προτάσεών του για την ταυτοποίηση των παρατύπως εισερχομένων στα νησιά ευθύνης του- πρότεινε να αγορασθούν με δαπάνη της Περιφέρειας και να διασπαρούν στα νησιά ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προκειμένου να προχωρά με μεγαλύτερες ταχύτητες η διαδικασία της ταυτοποίησης, καθώς αναμένονται συνεχείς μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή