Από την έντυπη έκδοση
Του Πάνου Κακούρη
[email protected]
Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου η Ελλάδα ακροβατούσε μεταξύ ενός Grexit με επιδότηση «πάρτε 50 δισ. ευρώ και φύγετε» και ενός Grexit τύπου «made in Greece», με έφοδο στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος, έκδοση εικονικού νομίσματος IOU και ασφαλώς θα βιώναμε μια εικονική πραγματικότητα.
Ταυτόχρονα, κατά ριπάς έπεφταν οι δηλώσεις ξένων πολιτικών και αναλυτών για την Ελλάδα, οι οποίες όλες ήταν σφόδρα επικριτικές, «λυπάμαι τους Ελληνες, οδηγούνται στην καταστροφή, game over κ.λπ». Πενήντα μέρες μετά ζούμε σε άλλο σύμπαν.
Οι εταίροι συμφώνησαν να μας δανείσουν 86 δισ. ευρώ, σήμερα δίνουν την προκαταβολή, μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και υπόσχονται και ελάφρυνση χρέους.
Είδαμε χθες την Αγκελα Μέρκελ στη γερμανική Βουλή να μην κάθεται στη θέση της, αλλά να επισκέπτεται συχνά τα έδρανα των διαφωνούντων βουλευτών της, για να τους συνετίσει και να υπερψηφίσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Ο «σκληρός» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως «δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι θα λειτουργήσουν όλα με τον καλύτερο τρόπο, αλλά δεδομένης της ψήφισης των μέτρων από την ελληνική Βουλή, δεν μπορούμε να μη δώσουμε στην Ελλάδα μια ευκαιρία. Αν δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα, η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί», τόνισε.
Η αριστερή κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει νομοθετήσει σκληρά μέτρα, που επέκρινε μέχρι πρότινος, αλλά δεν μπόρεσε να τα αποφύγει, δρομολογεί αποκρατικοποιήσεις, ετοιμάζεται για την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, η οποία για να είναι επιτυχής θα πρέπει να περιλαμβάνει και επιπλέον μέτρα.
Μάλιστα, ενώπιον του κινδύνου να μην ψηφιστούν τα νέα δύσκολα μέτρα, σχεδιάζει να κλείσει τη Βουλή και να λειτουργήσει με θερινά τμήματα (με επιλεγμένους βουλευτές), ώστε να εγκριθούν τα νομοσχέδια και να πάμε σε εκλογές τον Νοέμβριο, αφού θα έχει στο μεταξύ ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και θα έχει αναδιαρθρωθεί και το δημόσιο χρέος.
Εναλλακτικά η κυβέρνηση σκέπτεται να πάει σε πρόωρες εκλογές ώστε να φύγουν οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφιστούν από τη νέα Βουλή τα μέτρα και να έχει το χρόνο και το πλαίσιο μετά να τα εφαρμόσει.
Στη σημερινή κατάσταση φτάσαμε έπειτα από εκείνη τη δραματική Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, αλλά μετά η ταχύτητα ήταν απίστευτη. Σε χρόνο μηδέν (τρεις-τέσσερις μέρες) έκλεισε η συνολική συμφωνία και ξεκινούν από σήμερα να ρέουν οι δόσεις από τον ESM.
Περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες χαλαρώνουν ακόμη στις παραλίες, έχοντας την ασφάλεια της συμφωνίας και θέλοντας να ξεχάσουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται. Αυτό που προκαλεί ανησυχίες, είναι πως όλα είναι πολύ ωραία για να έχουν και συνέχεια.