Βουλή - Αρση της ασυλίας τεσσάρων βουλευτών αποφάσισε η Ολομέλεια

Παρέμβαση Α. Λοβέρδου για την υπόθεση Μαντούβαλου
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 15:37
UPD:15:50
A- A A+

Την άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου, με 225 ψήφους και 6 κατά, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής. Η Ολομέλεια αποφασίσε επίσης έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, την άρση της ασυλίας άλλων τριών βουλευτών: των κ.κ. Παπαγεωργίου, Μπαντουβά και Μπόλαρη.

Ειδικότερα, η Βουλή αποδεχόμενη σχετικά αιτήματα των εισαγγελικών αρχών παρέσχε άδεια για να ασκηθεί δίωξη στους εξής βουλευτές:

- Πέτρο Μαντούβαλο (ανεξάρτητος, Α΄ Πειραιά) ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα και αντιμετωπίζει τα αδικήματα της δωροδοκίας δικαστή και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 225 βουλευτές, κατά 6 και «παρών» 6).

- Αθανάσιο Παπαγεωργίου (Πιερίας, ΠΑΣΟΚ) ο οποίος αντιμετωπίζει το αδίκημα της απιστίας, επειδή ως υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας συμμετείχε στο συμβούλιο χορηγήσεων που δανειοδότησε τον όμιλο επιχειρήσεων Αλλαμανή. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 138 βουλευτές, 92 κατά και 7 «παρών»).

- Κωνσταντίνο Μπαντουβά, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία για παράνομη χωροθέτηση δεξαμενής καυσίμων στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας που είχε πριν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 161 βουλευτές, κατά 69 και «παρών» 7).

- Μάρκο Μπόλαρη (Σερρών, ΠΑΣΟΚ), ο οποίος έχει εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 135 βουλευτές, κατά 94 και 8 «παρών»).

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της ασυλίας των τεσσάρων βουλευτών είχε ταχθεί ομοφώνως η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας (με εξαίρεση την υπόθεση του κ. Παπαγεωργίου από την οποία είχε αποχωρήσει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ), ενώ και οι ίδιοι οι βουλευτές που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κάλεσαν τους συναδέλφους του να ψηφίσουν για να αρθεί η ασυλία τους, υπερασπιζόμενοι την αθωότητά τους, την οποία όπως ανέφεραν, θα αποδείξουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Πέτρος Μαντούβαλος

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πέτρος Μαντούβαλος, κάλεσε τους συναδέλφους του να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας του διότι, όπως είπε, «θέλω να εκτεθώ απέναντι στη Δικαιοσύνη, διότι είμαι εντελώς αθώος».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε ότι «η βουλευτική ασυλία αποτελεί για εμένα δυσβάστακτο βάρος, διότι λειτουργεί ως ποινή», ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση που η Βουλή απορρίψει το αίτημα των εισαγγελικών αρχών ο ίδιος θα υποβάλει άμεσα την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα για να μπορέσει πάει στη Δικαιοσύνη, όπως ο κάθε απλός πολίτης που υπερασπίζεται το δίκιο του.

«Θέλω -είπε- να αποδείξω στα παιδιά μου ότι έτσι ο αντιλαμβάνεται ο πατέρας τους την πολιτική».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής μίλησε για «απάνθρωπη δοκιμασία» και «διακριτική μεταχείριση» που αντιμετωπίζει λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, ενώ έκανε λόγο για «επιχείρηση πολιτικής και ηθικής εξόντωσής του», προσθέτοντας: «Ευτυχώς που μπόρεσα και επιβίωσα, ευτυχώς που μπόρεσα και έζησα».

Ανέφερε ακόμη ότι επιθυμεί να ξεκαθαριστεί πλήρως η υπόθεση στην οποία έχει εμπλακεί και εξέφρασε την επιθυμία και την ευχή του να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Παρέμβαση Λοβέρδου

Μετά τον κ. Μαντούβαλο ζήτησε και έλαβε το λόγο ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μετέφερε στην Ολομέλεια την άποψη που και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων εξέφρασαν στην Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία με την άρση του τραπεζικού απορρήτου του κ. Μαντούβαλου, χωρίς να έχει αρθεί η ασυλία του «παραβιάστηκε το Σύνταγμα με κατάφωρο τρόπο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι εάν είχε από το καλοκαίρι ζητηθεί η άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή, θα είχε διακοπεί η παραγραφή των αδικημάτων του και μιλώντας για «καθυστερημένη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή», έκανε, εκ νέου, όπως και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, λόγο «για σκοτεινή υπόθεση». Δικαιολόγησε δε τον χαρακτηρισμό αυτό με επίκληση των ερωτημάτων που έχουν διατυπωθεί για το κατά πόσο θα γίνει δυνατή η δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης όταν πλέον απομένουν μόλις δώδεκα ημέρες για να παραγραφεί το βασικό αδίκημα της δωροδοκίας δικαστή που αντιμετωπίζει ο κ. Μαντούβαλος.

Υπό τα χειροκροτήματα συναδέλφων του από όλες τις πτέρυγες, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής ¶ννα Μπενάκη-Ψαρούδα να θέσει το ζήτημα αυτό στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Η πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι την έχει απασχολήσει το ζήτημα και ανακοίνωσε ότι θα παραστεί η ίδια σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, προκειμένου να υπάρξει ενδελεχής επεξεργασία επί των προτάσεων που έχουν διατυπωθεί και των νομικών απόψεων που έχουν εκφραστεί.

Aθανάσιος Παπαγεωργίου - Κων/νος Μπαντουβάς

Την άρση της ασυλίας τους ζήτησαν στη συνέχεια τόσο ο κ. Παπαγεωργίου, όσο και ο κ. Μπαντουβάς απευθυνόμενοι στην Ολομέλεια.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι τα αδικήματα που αντιμετωπίζει δεν είναι παρά καθημερινές πράξεις που γίνονται και στο εις βάρος του κατηγορητήριο δεν προσδιορίζεται καμία ζημία που υπέστη η Τράπεζα από τις χορηγήσεις δανείων. Δήλωσε, ωστόσο, ότι επιθυμεί να αρθεί η ασυλία του, παρά το γεγονός ότι πιστεύει ότι η δίωξη του «δεν είναι ποινική, αλλά έχει πολιτικά κίνητρα».

«Είμαι θύμα κακής αντίληψης της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας που αδικεί και την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαι θύμα του κλίματος σκανδαλολογίας που θέλει "Ιφιγένειες", του κλίματος που θέλει βουλευτές στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Αν και το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», τρία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβαν το λόγο και δήλωσαν αντίθετοι με την άρση της ασυλίας του κ. Παπαγεωργίου. Πρόκεται για τους Γιώργιο Παπαγεωργίου (Ευβοίας), Γιώργο Ανωμερίτη (Β΄ Αθηνών) που υποστήριξαν ότι «υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη δίωξη κατά του βουλευτή Πιερίας», και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για τέτοιας φύσεως υποθέσεις δεν πρέπει η εισαγγελική αρχή να αρκείται σε ένα φάκελο που εμένα μου θυμίζει αυτό που λέει ο λαός μας "θα σε τυλίξω σε μια κόλλα χαρτί"».

Ο κ. Μπαντουβάς στην ομιλία του εξήγησε ότι κατηγορείται για μια υπόθεση που ξεκινά πολλά χρόνια προτού να γίνει βουλευτής και σχετίζεται με πόρισμα του ΣΔΟΕ το οποίο ζήτησε να ασκηθεί δίωξη κατά εβδομήντα επιχειρηματιών. «Οι 69 έχουν πάει στη Δικαιοσύνη και έχουν απαλλαγεί. Γι αυτό θέλω και εγώ να μου άρετε την ασυλία για να προσκομίσω στη Δικαιοσύνη την άδεια που έχω και να απαλλαγώ», κατέληξε.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή