Μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων για όσους καταναλώνουν τηγανητά

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 12:03
UPD:12:04
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν λευκοί και αφροαμερικανοί ενήλικες από 45 και άνω και οι οποίοι δεν είχαν κανένα καρδιαγγειακό πρόβλημα από τα έτη 2003 - 2007 έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή που συνηθίζεται στη Νότιο Αμερική  η οποία απαρτίζεται από τρόφιμα τηγανητά, όπως αβγά, μπέικον και ζαμπόν καθώς και ποτά με ζάχαρη όπως είναι τα αναψυκτικά, αντιμετώπιζαν μεγελύτερο κίνδυνο εμφράγματος ή ακόμα και πρόωρου θανάτου από κάποιο καρδιακό νόσημα μέσα στην επόμενη εξαετία.

Οι ειδικοί είχαν εντάξει σε 5 πέντε διαφορετικές κατηγορίες τους συμμετέχοντες με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, όπως το αν καταναλώνουν ζυμαρικά, μεξικάνικο φαγητό, κινέζικο, ανάμεικτα πιάτα και πίτσα, διατροφή αποτελούμενη κυρίως από λαχανικά και φρούτα, από γλυκά, από σαλάτες και αλκοόλ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 17.000 άτομα με γνώμωνα τη διατροφή τους οι οποίοι αρχικά υποβλήθηκαν σε τηλεφωνικές ερωτήσεις και στη συνέχεια σε εξέτασεις σωματικές. Κάθε 6 μήνες για έξι συνεχή έτη οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις για την κατάσταση της υγείας τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 56% να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο είχαν τα άτομα που καταναλώνουν τηγανητά φαγητά και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή