Για το Κόσοβο συζήτησαν Μολυβιάτης - Ντι Κάρλο

Συνέντευξη του υπ. Εξωτερικών στο Αssociated Press
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 16:08
UPD:16:32
A- A A+

Για τις εξελίξεις στο Κόσοβο συζήτησε σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ροζμαρί Ντι Κάρλο.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press (Πάτρικ Κουιν), ο κ. Μολυβιάτης επισήμανε ενόψει ενός ταξιδίου του στο Κόσοβο και την Σερβία την άλλη εβδομάδα (6,7/12), πως η ειρήνη και η σταθερότητα εξακολουθούν να είναι επισφαλείς στα Βαλκάνια.

Όπως σημείωσε, τρία ξεχωριστά, αλλά αλληλοσχετιζόμενα, θέματα που αναμένεται να αντιμετωπιστούν μέσα στους επόμενους μήνες, μπορεί να οδηγήσουν σε μία εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια. Πρόκειται για τις συνομιλίες κατά τις οποίες θα αποφασιστεί το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο και μπορεί να οδηγήσει στην ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου από τη Σερβία και ένα νέο σύνταγμα που στοχεύει στην ενοποίηση της εθνικά διηρημένης Βοσνίας μέχρι τον Μάρτιο.

«Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτική σχετικά με τον τρόπο χειρισμού αυτών των εξελίξεων. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις ενδεχόμενες απειλές που ενυπάρχουν στα προβλήματα αυτά και ιδιαίτερα σε σχέση με τις ακραίες εθνικιστικές τάσεις και τα αισθήματα που επικρατούν στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με ένα τρόπο κατά τον οποίο θα λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη η ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατά την επίσκεψή του σε Πρίστινα και Βελιγράδι ο κ. Μολυβιάτης θα συνοδεύεται από τους ομολόγους του της Κροατίας και της Ρουμανίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα προεδρεύει της Διαδικασίας για Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) στην οποία μετέχουν η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Σερβία -Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ,η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Κροατία.

«Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιδειχθεί το μεγάλο ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών στον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου», τόνισε στη συνέντευξή του ο Πέτρος Μολυβιάτης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή