Αντιπροσωπεία του ΕΚ στη δίκη Παμούκ

Μέλος της αντιπροσωπείας ο Πάνος Μπεγλίτης
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 17:07
A- A A+

Στη σύσταση πενταμελούς αντιπροσωπείας που θα παρακολουθήσει με το καθεστώς του παρατηρητή τη δίκη του βραβευμένου τούρκου συγγραφέα, Ορχάν Παμούκ (αρχίζει στις 16 Δεκεμβρίου), προχώρησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, είναι ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε., Κάμιελ Ερλινγκς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ολλανδία). Τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας είναι οι ευρωβουλευτές Αντριου Νταφ (Φιλελεύθερος, Μεγάλη Βρετανία), Φελέκνας Ούκα (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Γερμανία) και Τζέφρεϊ Φαν Ορντεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Μεγάλη Βρετανία).

Σημειώνεται ότι ο Ορχάν Παμούκ παραπέμπεται σε δίκη βάσει του πολυσυζητημένου για περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης άρθρου 301 του πρόσφατα αναθεωρημένου ποινικού κώδικα, «για εξύβριση της τουρκικής ταυτότητας», επειδή αναφέρθηκε στη σφαγή των Αρμενίων το 1915.

Υπενθυμίζεται ότι το 2003 και το 2004 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε συστήσει ανάλογη αντιπροσωπεία που παρακολούθησε τη δίκη της βραβευμένης με το βραβείο Ζαχάροφ κουρδικής καταγωγής βουλευτού Λεϊλά Ζανα.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή