Ενοχη

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 18:22

A- A A+

Τάλι Φαχίμα. Iσραηλινή. 30 ετών. Την κατήγγειλαν ως προδότρια και φίλη τρομοκρατών. Συγγενείς της δεν της μιλούν πια και απολύθηκε από τη δουλειά της.

Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών, γιατί ενήργησε ως ανθρώπινη ασπίδα για την προστασία ενός καταζητούμενου Παλαιστίνιου. Μάλιστα η ισραηλινή ασφάλεια διέδωσε πως η νεαρή γυναίκα συνήψε ερωτικές σχέσεις με τον καταζητούμενο. Είναι πάντα πιο εύκολο να αποδίδεις σε μια γυναίκα ταπεινά κίνητρα από το να αναγνωρίζεις ότι μπορεί να έχει τη δική της πολιτική άποψη, διαφορετική από την κρατούσα.

H Φαχίμα υπηρέτησε στον ισραηλινό Στρατό, και στις τελευταίες εκλογές ψήφισε το κόμμα του Αριέλ Σαρόν, θεωρώντας δεδομένο ότι η χώρα της αγωνίζεται για την επιβίωσή της εναντίον της τρομοκρατίας. Εργαζόταν ως γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο, όταν διάβασε στον Τύπο για τον καταζητούμενο τρομοκράτη Ζακαρία Ζουμπέιντι, αρχηγό στην Τζενίν των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ-Ακσα.

«Ενιωσα την ανάγκη να τον ρωτήσω γιατί ένας άνθρωπος κάνει κάτι τέτοιο. Πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος. Δεν ξυπνάει κανείς ένα πρωί και λέει, "σήμερα θα κάνω επίθεση"». Ετσι άρχισε να τόν επισκέπτεται στην Τζενίν, παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές απαγορεύουν στους Ισραηλινούς πολίτες να επισκέπτονται παλαιστινιακές πόλεις.

«Είναι σκληρό να διαπιστώνεις μια μέρα ότι όσα έμαθες είναι λάθος», είπε η Φαχίμα στην «Jerusalem Post». «Ποιος ασκεί κατοχή; Οι Παλαιστίνιοι; Οχι. Οι Ισραηλινοί ασκούν κατοχή. Με το να κάθομαι στο σπίτι μου και να μην κάνω τίποτα γίνομαι κι εγώ υπεύθυνη... Σκεφτείτε, στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες». Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις αυτές συνελήφθη, και τέθηκε σε περιορισμό με την κατηγορία ότι βοήθησε τον εχθρό σε περίοδο πολέμου. Ολες οι προσπάθειες να αφεθεί ελεύθερη μέχρι τη δίκη της απέτυχαν.

Η Φαχίμα θα ομολογήσει την ενοχή της στην κατηγορία ότι ήλθε σε επαφή με ένα ξένο πράκτορα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος της Σμαντάρ Μπεν-Νάταν.

Οι εισαγγελείς θα αποσύρουν σοβαρότερες κατηγορίες, που επισύρουν μέχρι και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, για βοήθεια προς τον εχθρό εν καιρώ πολέμου και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης. Η Φαχίμα αναμένεται να απελευθερωθεί σε ένα χρόνο.

Οι μοναχικοί διαφωνούντες σπανίως γίνονται ανεκτοί. Οι Δονκιχώτες τιμωρούνται.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή