Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

Δουλεύοντας ως το τέλος
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2005 07:26
A- A A+

«Εργαστείτε μέχρι να πέσετε κάτω και πληρώστε περισσότερο φόρο για να έχετε αυτό το προνόμιο», είναι ο τίτλος της Daily Telegraph, που αναφέρεται στην έκθεση της υπό τον λόρδο Τέρνερ επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η έκθεση προτείνει τη συνεχή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, στα 66 χρόνια ως το 2030, στα 67 ως το 2040 και στα 68 ως το 2050.

«Η έκθεση δέχτηκε τα πυρά του επιχειρηματικού κόσμου που υποστηρίζει πως ο προτεινόμενος «φόρος συνταξιοδότησης» στις επιχειρήσεις πιθανόν να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας» λέει η Telegraph.

Στους φόβους για το κόστος των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αναφέρεται και η Financial Times. Oπως λέει, η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, υποδέχτηκε την έκθεση συγκρατημένα «αναγνωρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία αλλά τονίζοντας ότι οι προτάσεις του λόρδου Τέρνερ, πρέπει να είναι εφικτές για την οικονομία».

«Τo υπουργικό συμβούλιο είναι διχασμένο για το κόστος της μεταρρύθμισης» λέει η Guardian. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησε ότι για να υλοποιηθούν οι προτάσεις του λόρδου Τέρνερ θα απαιτηθεί αύξηση των φόρων, της τάξης του 4%, σε πρώτη φάση.

«Τους υπολογισμούς του κ. Μπράουν αντέκρουσε αμέσως ο λόρδος Τέρνερ, ενώ το υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων τους χαρακτήρισε «αγνώριστους». ¶λλες ανώτατες κυβερνητικές πηγές... είπαν ότι η ενημέρωση του υπουργείου Οικονομίας «ήταν σχεδιασμένη να παραπλανήσει» λέγοντας ότι το κόστος των προτάσεων θα σημάνει αύξηση των φόρων το πολύ κατά 1%» λέει η Guardian.

Κατά την Times «οι γυναίκες είναι οι κερδισμένες των μεταρρυθμίσεων» αφού, σύμφωνα με τις προτάσεις, εκατομμύρια γυναικών που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν επειδή δεν έχουν επαρκή χρόνια εργασίας, θα μπορέσουν να λάβουν αυτομάτως σύνταξη στα 75 τους.

Στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ότι, στο Ιράκ, δεν θα δεχτεί «τίποτα λιγότερο από την ολοκληρωτική νίκη» αναφέρεται η Independent. Με σαφώς ειρωνική διάθεση, ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας διερωτάται «Νίκη, κύριε πρόεδρε;». «Ο πρόεδρος Μπους αντιμετωπίζει ένα δίλημμα» λέει στο κύριο σχόλιό της η εφημερίδα.

«Η πολιτική κοινή γνώμη στις ΗΠΑ απαιτεί μια στρατηγική εξόδου από το Ιράκ. Αλλά η ανακοίνωση ενός χρονοδιαγράμματος μπορεί να είναι καταστροφική για το Ιράκ… Εν τούτοις, οι ευσεβείς πόθοι, δύσκολα θα βοηθήσουν τον πρόεδρο Μπους να λύσει το πρόβλημα» καταλήγει το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή