Πέθανε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης

Σε ηλικία 63 ετών
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 14:02
UPD:14:11
A- A A+

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και μεταφραστής Ανταίος Χρυσοστομίδης πέθανε σε ηλικία 63 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε το 1952 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Σπούδασε στην Ιταλία και το 1978 αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ρώμης. Εργάστηκε στην Αθήνα ως αρχιτέκτονας, μέχρι το 1982. Την ίδια περίοδο άρχισε να μεταφράζει από την ιταλική γλώσσα, στην αρχή δοκίμια και στη συνέχεια λογοτεχνικά έργα.

Το 1983 ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό «Ένα». Στη συνέχεια εργάστηκε ως διευθυντής σε διάφορα περιοδικά.  Η δημοσιογραφική του ενασχόληση συνεχίστηκε μέχρι τον θάνατό του στην εφημερίδα «Αυγή», στην οποία υπέγραφε κάθε Κυριακή τη σελίδα «Περιδιαβάζοντας».

Από το 1998 εργάστηκε ως διευθυντής του τμήματος Ξένης Λογοτεχνίας στις εκδόσεις «Καστανιώτη». Το 1999 δημοσίευσε μαζί με τον Αντόνιο Ταμπούκι το βιβλίο «Ένα πουκάμισο γεμάτο λεκέδες» (εκδόσεις Άγρα). Από το 2000 δίδασκε σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο ΕΚΕΜΕΛ πρακτική μετάφρασης.

Το 2003 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ξένης Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Το 2004, το ιταλικό κράτος, τιμώντας τον για τις προσπάθειές του για την εξάπλωση της ιταλικής κουλτούρας, του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας.

Δήλωση του αν. υπουργού Πολιτισμού

Όταν πληροφορήθηκε την είδηση της απώλειας του Ανταίου Χρυσοστομίδη, ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χάρη στον Ανταίο Χρυσοστομίδη γνωρίσαμε σε βάθος μερικούς από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς. Τους προέκρινε ως υπεύθυνος εκδόσεων, τους μετέφρασε με αξιοπιστία και δημιουργικότητα, τους έφερε ακόμα και στο σπίτι μας μέσω της τηλεόρασης. Η προσφορά του στον Έλληνα αναγνώστη αναγνωρίστηκε και διεθνώς. Άνθρωπος με βαθιά, πολύπλευρη παιδεία, που διακρινόταν για τον ουσιαστικό του κοσμοπολιτισμό, ο Ανταίος παρακολούθησε παράλληλα την ελληνική κοινωνία αποτυπώνοντας και στα δημοσιογραφικά του κείμενα την οξυδέρκεια και την πολιτική ενάργειά του, αλλά και την ευγένεια του χαρακτήρα του. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς